València vol convertir l’Albufera en reserva de la biosfera de la Unesco

L'alcaldessa presenta el programa de València Capitalitat Verda Europea 2024, que recull fins a 400 accions previstes, més d'una per dia

Catalá ha presentat el pla dissenyat pel govern del PP i Vox per a la Capitalitat Verda Europea en 2024
Catalá ha presentat el pla dissenyat pel govern del PP i Vox per a la Capitalitat Verda Europea el 2024 / Ajuntament de València

València celebrarà durant 2024, amb motiu de la designació com a Capital Verda Europea, més de 380 activitats i esdeveniments per a arribar a tots els àmbits de la ciutat. Entre les iniciatives està també treballar per a aconseguir que declaren l'Albufera reserva de la biosfera.

L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha presentat el pla dissenyat pel govern del PP i Vox per a la Capitalitat Verda Europea el 2024, el principal objectiu de la qual "és fer de València una ciutat més sostenible i que cuide encara més del medi ambient". El símbol triat que representarà aquesta capitalitat és una V, que simbolitza València i la seua aposta per les polítiques verdes.

Aquesta capitalitat arrancarà els 11 i 12 de gener amb una trobada per a "conéixer tots els pensaments vinculats a la sostenibilitat i les ciències ambientals d'Europa".

La primera edil ha rebutjat que la Capitalitat Verda Europea 2024 siga "un trofeu de vitrina" i ha defés que servisca com a "palanca de canvi" per a la ciutat en aquesta matèria. "La nostra idea és anar més enllà dels 365 dies", ha remarcat.

"Volem presentar una narrativa sense radicalismes, de mutu acord amb la raó i la ciència i sense estar d'esquena a la ciutadania i entenent la situació de tot el món", ha dit Catalá, que s'ha oposat a "mesures imposades i no consensuades".

La presentació ha tingut lloc al Palau de la Música, lloc en què es desenvoluparà l'esdeveniment amb el qual s'iniciarà la capitalitat. L'alcaldessa ha destacat el simbolisme que aquest edifici té en la política verda de València per estar enclavat al jardí del Túria, "el parc lineal més llarg d'Europa i la columna vertebral" de la ciutat.

María José Catalá ha considerat que aquest espai enjardinat sobre el vell llit del riu i el parc natural de l'Albufera han sigut decisius per al reconeixement. Així mateix, ha apostat per continuar creixent i transformant espais verds i ha mostrat així la voluntat d'avançar en el desenvolupament del Parc Central i en la culminació del Jardí del Túria.

La Carta Verda de València 2024

La primera edil ha avançat que entre els objectius per a l'any que ve a partir de la celebració de la Capitalitat Verda Europea està elaborar la "gran carta de València verda en forma de manifest per a entregar al món".

Ha avançat que pretén que aquest siga un document "compartit amb la ciutadania i l'acadèmia" que establisca línies d'actuació en matèria verda i de sostenibilitat "sense radicalitats".

Entre les cites previstes en aquest sentit està també reunir a València més de 200 ciutats en una "conferència de màxim nivell sobre el clima" i amb la finalitat d'"avançar cap a la neutralitat climàtica".

A aquestes propostes se sumen la d'aprofundir en el "compromís indestructible" per a protegir l'Albufera i garantir-ne el futur. En parlar d'aquesta qüestió ha avançat la idea de treballar perquè aquest espai natural es declare reserva de la biosfera i ha mostrat també la implicació de la Generalitat en aquesta proposta.

També et pot interessar

stats