Directes
Ara en la televisió
À PUNT NOTÍCIES MIGDIA

La valenciana és la tercera autonomia amb més cooperatives

Vora 60.000 persones treballen en les 2.776 cooperatives que hi ha arreu del territori, i el 80% són fixos

Aquest dissabte és el Dia Mundial del Cooperativisme

L'1 de juliol se celebra el Dia Internacional de les Cooperatives, una de les formes empresarials més rellevants de la Comunitat Valenciana, que se situa com la tercera autonomia de l'Estat per nombre d'aquest tipus d'empreses. Amb un total 2.776, hi treballen vora 60.000 persones, i el 80% són fixos. De fet, és l'únic territori on aquesta forma d'associació empresarial té representació en tots els àmbits productius. Tenim cooperatives agràries, de treball, sanitàries, d'assegurances o d'habitatges, entre altres sectors.

La celebració d'aquesta data enguany s'emmarca en l'Agenda 2023 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides. Per la seua part, les cooperatives valencianes aprofiten la data per a reivindicar un paper més rellevant dins del diàleg social. Segons afirmen, el sector de les cooperatives genera un percentatge elevat d'ocupació estable i de qualitat, fomenta una economia sostenible i centrada en les persones i impulsa d'accions transformadores cap a un món més just i inclusiu.

S'estima que a la Comunitat Valenciana hi ha 2,6 milions de cooperativistes, el que suposa pràcticament la meitat de la població.

En l'àmbit educatiu, una d'aquestes cooperatives és Aire Lliure, que va crear-se a Alacant als anys setanta. En aquell moment es fomentava l'escola concertada confessional i l'educació pública encara era molt deficient. Per això, un grup de famílies i professionals apostaren pel seu propi model laic d'ensenyament, basat en la transmissió de valors, l'educació emocional i la metodologia diferencial. Ara, més de quaranta anys després, ha rebut un reconeixement per part de la Confederació Valenciana de Cooperatives.

Un altre cas d'èxit el trobem a Bocopa, una cooperativa emblemàtica que aglutina els principals cellers de les comarques del sud i comercialitza el 40% dels vins amb Denominació d'Origen Alacant. Va crear-se formalment a finals dels anys huitanta i hui cobreix mil hectàrees de raïm i concentra 300 famílies del sector.