Els primers 37 valencians atrapats a Israel tornen aquesta matinada a Madrid en el primer vol del govern

Dos grups que visitaven Terra Santa es troben a Galilea pendents de tornar amb un dels avions militars que llogue Afers Estrangers

Aeroport internacional de Ben Gurion a Tel Aviv
Aeroport internacional de Ben Gurion a Tel-Aviv / Ronen Zvulun
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 d'octubre 2023 - 14:51 Actualitzat: 10 d'octubre 2023 - 22:21

Els primers 37 valencians atrapats a Israel estan ja a l'aeroport per a embarcar en el primer vol llogat pel govern espanyol. El vol aterrarà a la base de Torrejón de Ardoz aquesta matinada.

José María Taverner,  sacerdot delegat de Càritas València i Institucions Caritatives i Socials, i rector de la parròquia de Sant Pasqual Bailón, ha explicat la situació en què estan. "Solament han pogut visitar Galilea. Hem hagut de deixar la peregrinació perquè ens hem vist envoltats en la guerra d'Israel amb Hamas. La cosa ha sigut frustrant per a nosaltres", ha dit. Ha afegit que han estat dos dies tancats a l'hotel fins a rebre l'ajuda del govern espanyol. 

Aquest grup i un altre de 28 valencians quedaren atrapats a la ciutat de Galilea al nord d'Israel a l'espera de poder tornar a casa, segons ha informat l'Arxidiòcesi de València aquest dimarts. Són en total vora una setantena de turistes, que viatjaren al país en expedicions organitzades per congregacions religioses i acompanyats per dos clergues i als quals va sorprendre l'inici de la guerra entre Israel i el grup terrorista Hamas. El segon avió militar hauria d'eixir aquest dimecres de matí cap a Israel.

La interrupció dels vols a Tel-Aviv per part d'algunes aerolínies els ha dificultat trobar plaça en algun dels avions, i durant el dia ha estat sobre la taula una possible repatriació amb avions militars enviats directament pel govern espanyol. “Ens han dit que estiguem preparats i amb la maleta feta, perquè en qualsevol moment ens poden dir que ens n'anem amb l'autobús a l'aeroport”, assenyalava Taberner hores abans.

Taberner va viatjar fins a Israel dijous amb un grup de 36 persones de la parròquia Sant Pasqual Bailón de València. “Els primers dies estàvem a Galilea, a la part nord de Terra Santa, però dissabte, davant la notícia de la guerra tot es complica i ens trobem ací que comencen les prohibicions de viatjar, de caminar pel carrer, el perill, els possibles atemptats... Aleshores, com menys temptem la sort, millor. Tant de bo puguem tornar-hi prompte, sans i estalvis. La situació és delicada i la tensió és molt important ací”, ha relatat. 

Tot i el temor que sobrevola l'ambient, la comitiva està sana i estàlvia a Natzaret, molt lluny de la Franja de Gaza, on es concentren fonamentalment els atacs creuats entre Hamas i l'exèrcit israelià. També estan a distància del nord del país i dels combats aïllats que s'han reproduït prop de la frontera amb el Líban. No senten les bombes, però sí els "avions militars dia i nit", que sobrevolen la zona cap al nord.

L'altre sacerdot afectat és Rafael Gomar, rector de Santa Cecília de València, que va viatjar-hi en grup amb 28 valencians més. Travessaren la frontera pel nord d'Israel cap a Jordània quan va esclatar la guerra després de la incursió de la milícia armada palestina. Afortunadament, conta que ja tenen tancat un vol de tornada cap a València via Istanbul. Una part del grup viatjarà a Barcelona i una altra, a Madrid, segons ha explicat.

Altres valencians tornaran a Barcelona i Madrid

A banda, dos grups de valencians més que van eixir d'Israel cap a països veïns en esclatar el conflicte tenen previst tornar amb dos avions de línies regulars des d'Ankara i Amman. La previsió és que aquests vols arriben aquest dimecres durant el matí a Barcelona i Madrid, i des d'allí viatgen a València.

També et pot interessar

stats