Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

Així van alliberar d’una xarxa la balena que va morir a Tavernes de la Valldigna

El rescat submarí de l'animal en aigües de Mallorca va arribar massa tard, i no va evitar el tràgic final

Alliberen una balena amb gepa d'una xarxa fantasma a Mallorca / Reuters

La mort d'una balena amb gepa a la costa de Tavernes de la Valldigna va ser el tràgic final d'una llarga agonia que aquest animal va patir des que es va quedar atrapat en una xarxa a la deriva. Aquestes eines de pesca abandonades, que també reben el sobrenom de xarxes fantasma o parets de la mort, van ser prohibides per les Nacions Unides fa trenta anys.

El cetaci, que no és una espècie habitual en aigües mediterrànies, el va albirar un vaixell a uns cinc quilòmetres de la costa est de Mallorca el divendres vint de maig. L'animal estava ben embolicat amb una xarxa, tant que ni tan sols podia obrir la boca, i greument ferit, sembla que una hèlice li havia seccionat l'aleta dorsal.

Rescat d'una balena amb gepa prop de l'illa de Mallorca / Pedrosub

El responsable de premsa de l'ONG Xaloc, Héctor Gago, apunta al canvi climàtic com una de les possibles causes per les quals aquesta espècie, natural de les aigües més fredes del nord del planeta, acaben travessant l'Estret a la recerca d'aliment i arriben al mar Mediterrani.

Després d'intentar retirar la xarxa des d'una embarcació i no poder, un equip de bussos va entrar a l'aigua per a alliberar l'animal. Gigi Torras, una de les bussejadores que hi va participar, relata el rescat, que per a ella va ser "una experiència d'un altre món, simplement increïble".

Segons conta, tot i que en un primer moment es va fer nerviosa davant la presència dels submarinistes, després es va relaxar i fins i tot va "agrair" el rescat. "Els primers deu segons, tot es va omplir de bambolles, però més tard, digueu-me boja, crec que sabia que estàvem allí per a ajudar-la, es va relaxar i vam començar a treballar des de la boca cap arrere" explica Torras.

Però la bona coordinació i l'èxit de l'operació de rescat va arribar massa tard. El passat dijous 26 de maig la mateixa balena apareixia encallada en aigües de la costa de Tavernes de la Valldigna (Safor), parasitada, feble i greument ferida. L'estat de salut de la balena amb gepa era tan vulnerable que, segons van afirmar fonts de la Fundació Oceanogràfic, ja era pràcticament inviable salvar l'animal.

Finalment, el cetaci va morir i, després d'una complicada operació de recatat del cos, va ser transportat a una zona propera al port de Sagunt, on s'ha procedit a realitzar la necròpsia.

Operació de trasllat de la balena amb gepa

A falta de certificar quines han sigut les causes de la mort, l'acció humana i, més concretament, les pràctiques il·legals de pesca, pareixen haver condemnat aquest espectacular exemplar de balena amb gepa de més de 25 tones. Per a Hèctor Gago, la solució contra aquesta amenaça de la vida marina és rastrejar aquest tipus de xarxes de pesca per a trobar als responsables.

També et pot interessar