El veí multat per demanar expressar-se en valencià a l'ambulatori d'Alfafar presentarà al·legacions
La delegada del govern espanyol atribueix a la Policia Local la denúncia, que proposa una sanció de 601 euros
Demanava expressar-se en valencià a l'ambulatori i ha acabat sancionat per "alterar el normal funcionament del centre de salut" i “molestar la recepcionista”. 601 euros és la multa que la Policia Local d'Alfafar ha elevat contra Francesc Xavier Tébar, que ha confirmat a À Punt que presentarà al·legacions contra la sanció, que considera un cas de discriminació lingüística. Segons va explicar, només volia poder comunicar-se amb el metge en la llengua pròpia, ni tan sols que li contestara en valencià.
La policia municipal revisarà ara l'al·legat de Tébar, segons ha confirmat la delegada del govern espanyol Pilar Bernabé, que ha matisat que la institució només ha tramitat la multa "però no és qui denuncia ni qui la posa; és la Policia Local". "Qui ha fet la denúncia haurà de fer l'informe sobre les al·legacions", ha destacat la delegada.
Aquests dilluns, 48 hores després de transcendir el cas, el conseller de Sanitat Miguel Mínguez ha puntualitzat que "l'assistència sanitària es va complir" perquè "es va buscar un metge que parlava valencià", encara que ha assegurat desconéixer la denúncia i si, efectivament, va partir del primer facultatiu. "És altament probable que fera poc de temps que estiguera ací, que no fora del nostre entorn i no tinguera capacitat per a fer una anamnesi en valencià", ha subratllat el titular de Sanitat en declaracions als mitjans.
Després de conéixer el cas, Plataforma per la Llengua va demanar que es retirara la sanció i va advertir que era una equivocació aplicar la 'llei mordassa' en aquest cas. També se n'ha fet ressò el diputat nacional de Compromís Joan Baldoví, que ho va qualificar "d'un atac i una vergonya".
Antecedents similars
No és la primera denúncia per presumpta discriminació lingüística dels valencianoparlants en la xarxa pública de Sanitat Universal. El 28 d'agost de 2018 Lorena Fababú, una veïna de València embarassada, va denunciar públicament que una metgessa no l'atenguera al Centre d'Especialitats Joan Llorens. El cas va acabar judicialitzant-se a instàncies de la metgessa -que l'acusava de difamació- fins que la causa va ser arxivada per falta de fonament. Mesos després, el 16 d'octubre de 2018 una altra veïna de València, Núria Cadenes, que va denunciar que "una metgessa" es va negar a atendre-la en una cita concertada perquè "parlava en valencià".