La veïna del pis contigu a l’incendiat a la Vila Joiosa: “En obrir la porta i veure molt de fum, he entrat a pel meu home i la meua neta”

Sira Frías vivia porta amb porta amb la família que ha perdut la vida. Assegura que el rebombori de veus de matinada la va alertar, fet que li va permetre despertar el seu marit i la seua neta i fugir

Sira Frías, que viu en el pis colindant al que s'ha cremat a la Vila Joiosa, atén a À Punt des de l'hotel on està allotjada provisionalment
Sira Frías, que viu en el pis contigu al que s'ha cremat a la Vila Joiosa, atén a À Punt des de l'hotel on està allotjada provisionalment / À Punt NTC

Van ser unes veus del veïnat, més elevades del que era habitual, les que trencaven la calma de la matinada de dilluns i van posar en alerta Sira Frías, la veïna del pis contigu al que s’ha cremat a la Vila Joiosa i on han mort tres persones. “Vaig aguaitar a la porta de casa, però hi havia molt de fum. Immediatament vaig tancar i me’n vaig entrar cap a dins per a avisar el meu home i la meua neta, que estaven dormint dins. Vam agafar la cartera i ràpidament vam fugir del pis”.

Era el relat dels minuts d’angoixa i nerviosisme que ha viscut Sira i la seua família, ara allotjats en un hotel de la Vila Joiosa, en adonar-se que la vivenda del costat de la seua, també a l'onzena planta d'un dels tres blocs del complex de l'avinguda dels Mariners número 1, estava en flames. Sira Frías recorda per a À Punt, encara impactada per la mort dels que fins a aquesta matinada eren els seus tres veïns, que va actuar amb moltíssima rapidesa en adonar-se de l'incendi perquè intuïa que era important.

Ara bé, el problema amb què es van trobar Sira, el marit i la neta radicava en que la via d’evacuació, la porta principal de la vivenda i el corredor del replanell, estava completament envaïda pel fum. “Hi havia moltíssim fum pel corredor. Vam intentar fugir per la primera porta que dona a l’escala, però estava tancada i no podíem, així que vam anar a l’altra porta per on, per sort, vam poder eixir del corredor i fugir”, explicava Sira.

Coberta amb una manta humida

Per a protegir-se del foc, aquesta veïna de la porta contigua a la vivenda cremada es va cobrir amb una manta humida per a intentar protegir-se del fum i la proximitat del foc. De fet, ella i la seua família han sigut tres de les quinze persones de l’edifici de 24 altures que han requerit atenció sanitària per inhalació de fum.

Sira, que encara desconeixia l’estat en què ha quedat la seua vivenda, lamentava la mort dels seus tres veïns des de l’hotel en què està allotjada temporalment. “Els coneixia des de feia un any tant a la dona major, que havia estat malalta, com al fill, que era cuiner, i al seu net”, admetia davant les càmeres d’À Punt. 

Una altra veïna, que vivia en les plantes inferiors de l'edifici i que també ha fugit de casa en adonar-se del fum, també s'ha despertat pels crits d'un veí. "La primera cosa en què he pensat ha sigut en Campanar", assenyalava a EFE en referència al letal incendi del 22 de febrer, que va arrassar més d'un centenar de pisos i es va cobrar deu vides. "Poc després, vaig veure que el foc estava molt localitzat i que els bombers el van extingir de seguida", afegia.

També et pot interessar

stats