El veïnat de Patraix es manifesta contra la construcció de 24 vivendes turístiques en baixos comercials

Els residents van votar en contra en agost i, per tant, la sentència del Tribunal Suprem que avala el veto dels veïns no se'ls pot aplicar perquè no té efecte retroactiu

El veïnat de Patraix es manifesta contra la construcció de 24 vivendes turístiques en baixos comercials / À Punt NTC

L'Associació Veïnal de Patraix, a València, s'ha mobilitzat de nou este dijous contra la construcció de 24 vivendes turístiques en els baixos comercials d'un edifici del barri amb només tres anys d'antiguitat. Desenes de famílies han format una cadena humana al voltant de la finca afectada, prop de la rotonda de l'avinguda José Roca Coll, 1 i sota el lema "Defensa Patraix".

Miguel Roig, president de la comunitat de veïns, ha explicat als mitjans que "el problema principal de posar pisos turístics és que no serà beneficiós per al barri ni atraurà negocis locals". Segons ha explicat este veí, el 95% dels veïns van votar prohibir els pisos turístics en una junta celebrada el 27 d'agost passat; una decisió que va tirar endavant complint les tres quintes parts que, segons la sentència del Tribunal Suprem, serien necessàries per a vetar estes obres. La decisió del Suprem, en canvi, no cobriria el seu cas perquè no té efectes retroactius. El cas es troba judicialitzat davant de la ferma oposició de les persones que viuen en esta zona.

Amb pancartes i megàfons han defés el seu dret a tindre un veïnat lliure d'apartaments en espais pensats per al comerç. "No és turismofòbia, és veïnatfília", es podia llegir en alguns dels cartells. A més, s'han escoltat càntics com "Turisme sí, però no així".

L'oposició municipal dona suport a la mobilització

Papi Robles, regidora de Compromís a l'Ajuntament de València, ha acompanyat els manifestants. Segons ha indicat a À Punt Notícies, "el moviment veïnal torna a demostrar la seua força". Robles ha recordat que no és la primera vegada que s'han mobilitzat, ja que ho van fer la primera vegada quan es van iniciar les obres de construcció d'estos habitatges, "sense notificació prèvia", perquè s'aturara esta construcció de manera immediata.

Per a la regidora, el que passa en este barri "és un reflex del que ocorre a tota la ciutat de València". Un model insostenible, segons Robles, perquè l'ha qüestionat: "Si tenim una moratòria, com pot ser que això estiga passant?". Per este motiu, ha demanat a les administracions que legislen per a impedir de manera "definitiva" este tipus d'apartaments. "València està envaïda i ja no podem més", ha afirmat.

El portaveu del grup municipal socialista, Borja Sanjuan, també ha acudit a la manifestació i ha defés la lluita veïnal per a "evitar viure damunt de 24 habitacions d'hotel". Sanjuan ha considerat que és "una actitud especulativa que reflecteix molt bé el que passa a la ciutat de València" i ha acusat l'alcaldessa, María José Catalá, de deixar la moratòria d'apartaments turístics "dins d'un calaix un any sencer". A més, ha dit que "els veïns i veïnes van comprar les vivendes sense saber que la constructora els estava enganyant per a posar 24 apartaments turístics sota les cases".

Precisament este dissabte està convocada a València la manifestació "València no està en venda" contra la turistificació i l'especulació immobiliària, que els convocants volen que siga massiva.

També et pot interessar

stats