L'evolució de l'incendi de Benasau és favorable després d'una nit amb bones condicions meteorològiques

Tots els efectius han continuat treballant durant tota la nit, davant de les previsions per altes temperatures

Així està ara mateix l'incendi forestal de Benasau / À Punt NTC

El veïnat de Penàguila (Alcoià) encara no ha pogut tornar a casa i ha hagut de passar una segona nit evacuat per prevenció, davant del risc provocat per l’incendi forestal de Benasau (Comtat), declarat este dimarts de vesprada al barranc de Penàguila. Al voltant de 150 persones estan desallotjades. 

Així ho ha donat a conéixer als mitjans Alberto Martín Moratilla, director general d’emergències i extinció d’incendis, des del centre de comandament avançat de Benasau. L'incendi continua sense estar estabilitzat, encara que l'extinció avança “favorablement” per terra i aire, però durant el matí i part de la vesprada la preocupació ha sigut màxima per la proximitat del foc i el temor que la meteorologia empitjorara. En poc més de 24 hores, ha devorat 327 hectàrees de bosc, matoll i conreus en un perímetre de 15 quilòmetres. També han afectat una vivenda on no hi havia cap persona. "Mantenim la cautela, perquè no sabem si durant la nit ens podem trobar amb qualsevol imprevist", ha asseverat.

Afortunadament, el director general ha confirmat que el perímetre és el mateix que s’havia establert el dimecres de matí. De fet, durant este dimecres no hi ha hagut flama i s'han evitat revifaments. Les condicions meteorològiques nocturnes són, de moment, favorables. “Estem preparats perquè tenim tots els efectius. Hem aconseguit superar les hores crítiques”, ha assegurat. 

Tots els mitjans, actius durant una segona jornada

Per este motiu, es mantenen actius tots els mitjans en la zona fins al dijous de matí, moment en què es decidirà si es retiren i si es pot donar per estabilitzat. "Penàguila és, precisament, una de les zones crítiques", ha insistit. "Primer de tot, seguretat i no precipitar-nos. L’important és no fer un pas arrere ara que quasi ho hem aconseguit", ha conclòs. 

Durant la vesprada, han intervingut cinc unitats terrestres i una helitransportada de bombers forestals de la Generalitat, cinc autobombes, set dotacions de bombers del Consorci Provincial d’Alacant, altres tres mitjans aeris i una unitat més de l’UME. A més, continuen tancades les carreteres CV-781 d’Alcoleja a Penàguila i la CV-785 de Benifallim a Penàguila.

Una vegada s'han retirat els mitjans aeris, han quedat sobre el terreny 36 efectius del Consorci i forestals, amb 102 bombers treballant. Per part de l'UME, hi ha 38 efectius.

Daniel Cortés, oficial de bombers d’Alacant, ha aclarit poc abans de les 20:00 hores als mitjans que encara estan concentrats “en els punts més crítics, els punts més calents”. Ha aclarit que, efectivament, no hi ha hagut cap reactivació i la finestra de 17:00 h a 19:00 hores s’ha superat satisfactòriament. 

En les pròximes hores i segons han establert en un informe tècnic, elaborat amb ajuda d’experts meteorològics, s’ha planificat l’actuació dels bombers per a les hores de la nit, quan baixa lleugerament la temperatura i puja la humitat, per a facilitar els treballs d’extinció. S'hi mantenen tots els mitjans perquè “els informes meteorològics no són favorables” i el dijous a primera hora “continuaran actius els mitjans aeris per a reforçar els punts crítics”. 

L'oratge amenaça les tasques d'extinció

El risc d'incendi forestal passarà a nivell extrem a tot el territori valencià, a excepció del sud d'Alacant i el litoral de Castelló en les pròximes hores. La previsió de l'oratge per a este dijous a Benasau continua amb altes temperatures, amb màximes que fregaran o fins i tot podrien superar els 40 °C i vents de component sud i ratxes d'entre 15 i 20 km/h, tal com ha indicat Cortés. "Ens espera una finestra complicada a les 15:00 hores, que ens fa ser previsors i treballar amb tots els mitjans disponibles", ha afirmat.

César Alcaraz, l'oficial al cap de l'incendi del Consorci Provincial de Bombers d'Alacant durant la nit, ha explicat en directe per a À Punt que "el front flama està molt controlat", tot i que "les previsions meteorològiques són un poc preocupants".

L'origen de l'incendi, en una espurna

L'incendi es va iniciar al costat de la depuradora de Benassau mentre es realitzaven uns treballs amb una radial. L'espurna de la màquina va originar un foc imparable en una muntanya extremadament seca i amb Nivell 2 de Perillositat Alta per risc d'incendis forestals. La Guàrdia Civil investiga si s'ha comés una imprudència o es tracta d'un accident. De moment, l'incendi continua actiu, encara que sense flama. Les pròximes hores seran claus per a conéixer la seua evolució. 

També et pot interessar

stats