El veïnat de la Saïdia de València es mobilitza contra la turistificació

La concessió de llicències hoteleres i la proliferació d'apartaments turístics tensen la situació d’un districte on els preus de lloguer han pujat "un 50% en només tres anys"

La Saïdia reclama mesures urgents per a fer front a la gentrificació i la turistificació / À Punt NTC

La concessió d'una nova llicència hotelera per a 500 persones al districte de la Saïdia de València ha sigut la gota que ha fet vessar el got. Sota el lema “Veïnat sí, turistificació no”, el veïnat ha eixit aquest dissabte al carrer per a exigir mesures urgents a l’Ajuntament i a la Generalitat per tal que aturen la gentrificació i turistificació que, diuen, els expulsa del barri.

Aquest projecte se suma al d’un altre macrohotel amb 575 habitacions a les naus de Guatla, de moment paralitzat, que ja va despertar una forta oposició veïnal. Pablo Fuster, veí i membre de la Saïdia Comuna, adverteix que la situació és cada vegada “més insostenible” per un model de ciutat “centrada en el turisme” i que el barri s’està convertint en “un dormitori de turistes”. 

Les entitats organitzadores asseguren que llogar un pis a la Saïdia el 2024 “costa 300 euros més que el 2021, un augment del 50% en només tres anys”. A més, denuncien que ni la Generalitat ni l'Ajuntament de València disposen de sòl per a la construcció d'habitatge públic en el districte.

“Si la pujada del preu continua, ens tocarà canviar-nos de barri” denuncia Anabel Millar, una altra veïna de la Saïdia després d’haver sigut desplaçada de Benimaclet i dels Orriols precisament per la pujada del lloguer. Assegura que altres veïns del seu immoble ja paguen “el doble” pel lloguer.

Els apartaments turístics, legals i il·legals, proliferen per tot el districte, dificulten l'accés a l'habitatge i fan desaparéixer el comerç de proximitat, un procés que ja ha patit la ciutat amb anterioritat a barris com el Carme, Russafa o el Cabanyal.

Part del veïnat d’aquestes zones que persisteix s’ha sumat a la protesta. És el cas d’Amparo Sapata, que relata com va ser “expulsada” del Cabanyal junt amb molts altres veïns, per a ser “enviats enmig de l’horta”, d’on també els expulsaren. 

També et pot interessar

stats