El veïnat de València denuncia la contaminació del llit del Túria després de les pluges i reclama solucions de neteja

La Federació d'Associacions Veïnals de València (FAAVV) reclama "la retirada de llots contaminats i la necessitat de dipòsits de tempestes"

Situació del llit del Turia després de les últimes pluges
Situació del llit del Túria després de les últimes pluges / FAAVV

La Federació d'Associacions Veïnals de València (FAAVV) ha denunciat la situació de contaminació del llit del Túria en la zona final de desembocadura després de l'episodi de pluges d'esta setmana i ha reclamat la retirada de llots contaminats del fons del llit del riu, així com la necessitat de dipòsits de tempestes i la urgència de solucions de neteja.

La FAAVV ha censurat en un comunicat que la zona de desembocadura del llit històric del Túria "està contaminada des del segle passat" i ha alertat que amb cada episodi de pluges "arriba més brutícia per abocaments residuals sense tractament".

Peixos morts a la desembocadura del riu Turia
Peixos morts a la desembocadura del riu Turia / FAAVV

També ha recordat que, a causa de la contaminació del riu, apareixen peixos morts com va ocórrer els mesos de maig i juny quan, indiquen, l'Ajuntament va analitzar l'aigua i informar que els nivells d'oxigen eren normals i no es detectaren ni restes d'abocaments ni bacteris fecals. Ara, la FAAVV reclama que continue la investigació per a determinar les causes de la mortaldat i s'adopten les mesures necessàries per a resoldre el problema.

Les associacions veïnals reclamen a més, un pla d'actuacions en el sistema municipal de sanejament en el tram final del llit, amb "finançament suficient" per part de totes les administracions públiques implicades que incloga la retirada de llots contaminats, la construcció de col·lectors i dipòsits de tempestes, el reforç del pont de Drassanes i la neteja amb solucions basades en la naturalesa (SBN).

Així mateix, han avançat que demanaran una reunió amb l'alcaldessa de València, María José Catalá, per a posar en marxa este pla i han recordat que la primera edil "es va comprometre el 3 de maig de 2023 a netejar el riu Túria quan era candidata a l'alcaldia de la ciutat".

La Federació ha recalcat en el comunicat que la solució hidràulica per a evitar la contaminació del llit "implica completar la llarga llista d'actuacions pendents del sistema municipal de sanejament, un compromís incomplit per l'Autoritat Portuària i l'Ajuntament des de 1986, quan van sacrificar la platja de Natzaret i la Punta per a l'ampliació sud del port".

A més, ha afegit que el tram final de l'històric riu Túria "té el llit contaminat per metalls pesants, especialment plom i zinc, i eixa podria ser presumptament una de les causes de la mortaldat dels peixos" en la zona.

També et pot interessar

stats