Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DE LA NIT

Alguns veïns de l’Eliana reben els primers avisos d’alerta del nou sistema d’advertència a la població

Emergències ha fet un simulacre i els primers xiulits al mòbil han sonat a les 12:57 hores. A continuació, un missatge advertia que era un simulacre

Un dels missatges que han rebut els usuaris aquest dijous, dins del simulacre d'avís d'emergències / À Punt NTC

A alguns valencians els ha xiulat el mòbil a les 12.57 hores amb un intens so i immediatament han rebut un missatge inèdit. El fort so responia a una de les primeres proves del nou sistema d’alerta a la població que s'està implantant progressivament a Espanya per a advertir la ciutadania de situacions que poden suposar riscos, com per exemple, els incendis o les inundacions.

El sistema d’avisos està encara en proves, s’implantarà “en uns mesos”, segons ha indicat aquest dijous el director general d’Interior, Salva Almenar. Com a part d’aquest procés de testatge, aquest dijous s’ha escollit un reduït nombre d’usuaris de la zona de l’Eliana per a fer efectiu l’enviament dels primers missatges.

Garanties perquè l'usuari se n'assabente

Per tal de garantir que els usuaris s'assabenten de l’alerta, quan s’implante el sistema i finalitzen les proves, el mòbil sonarà al màxim volum que permet el telèfon, vibrarà amb una cadència determinada i, a més, en la pantalla apareixerà un missatge d’alerta que no se n'anirà fins que no s’elimine de manera manual.

“Fins que l’usuari no li done a ‘acceptar’ l’avís continuarà a la pantalla”, explicaven des del Centre de Coordinació d’Emergències de l’Eliana minuts després d’enviar-se els missatges pilot. El text que han rebut alguns usuaris aquest dijous reiterava que es tractava d’una prova. En el futur, el text s’adaptarà a l’emergència i fins i tot donarà pautes d’actuació a la població que puga estar afectada per l’emergència.

El sistema d’avisos de Protecció Civil, basat en la plataforma Es-Alert, no usa els SMS, sinó que aprofita les torres de les operadores de telefonia per a enviar missatges de difusió a la població que està en un radi determinat. Quan s’aplique, la rebran els usuaris que estan en la zona de risc, que podrà ser des del veïnat d’un barri concret fins a la totalitat de la població de la Comunitat Valenciana, explicava a À Punt Miguel Mollà, responsable de Tecnologies del Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat.

Mollà destacava que un dels principals avantatges d’aquest nou sistema és que podran rebre’ls tots els usuaris que compten amb un telèfon intel·ligent, sense necessitat d’instal·lar cap aplicació, atés que funciona a través de la xarxa de telefonia mòbil. Els serveis d’emergències determinaran en cada cas el radi de recepció del missatge d’alerta.

"Eina fonamental" del paradigma multiemergència

El director general d’Interior ha definit aquest sistema d’avisos, que s’implanta en col·laboració amb el Ministeri de l’Interior, com a una “eina fonamental en el nou paradigma de comunicació a la ciutadania, que serà molt útil en l’escenari de multiemergència que deixa el canvi climàtic”.

La Comunitat Valenciana ha sigut, juntament amb Galícia i Extremadura, les que han fet les proves aquest dijous. El servei d’Emergències de la Generalitat havia advertit, a través de reiterades ocasions, que aquest dijous es faria el simulacre en un segment preseleccionat de la població.

el Camp de Túria

També et pot interessar