Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Les veus expertes adverteixen: sense abelles, el món canviaria radicalment

La reproducció del 75% dels cultius alimentaris depén de la pol·linització que fan aquests insectes, dels quals el 37% està en perill d'extinció

El 37% de la població d'abelles està en perill d’extinció / À Punt NTC

Cada 20 de maig se celebra el Dia Mundial de les Abelles, una jornada per alertar el perill que corren, i la importància que tenen en la conservació de la biodiversitat. Els insectes invasors, els pesticides i els canvis en l'ús de les terres redueixen els nutrients disponibles i representen una amenaça per a les colònies d'abelles.

Segons explica l’agricultor Gregori Benito, al llarg del dia pot visitar més de 200 flors diferents per a alimentar-se del nèctar, i amb això transporten el pol·len d’unes flors a altres. D’aquest procés se’n diu pol·linització, i és el responsable de la reproducció de l’ecosistema i del manteniment de la biodiversitat.

És a dir, les abelles són imprescindibles per a la continuïtat de la flora del planeta. De fet, de la pol·linització depén la reproducció del 90% de les plantes amb flor, el 75% dels cultius alimentaris i el 35% de les terres agrícoles. Per això preocupa, i molt, que el 37% de la població d'abelles està en perill d’extinció, segons les Nacions Unides.

Factors com el canvi climàtic, les pràctiques agrícoles intensives i l'ús de plaguicides posen en risc les abelles, afirma Benito. Sense elles desapareixeria la majoria de fruites i verdures i moltes flors i plantes, amb la qual cosa els animals tindrien menys menjar i a la fi la vida natural del planeta es veuria greument afectada i el planeta canviaria completament.

Però Gregori Benito no és només un apicultor, sinó també enamorat absolut de les abelles, i que aposta per xicotetes accions individuals per a garantir-ne la supervivència, perquè com ell diu “no ens val de res que hui siga el Dia Mundial de les Abelles i demà se'ns oblide”.

Per això està iniciant un projecte que pretén adaptar l'abella italiana, molt més tranquil·la que la ibèrica, per a vendre-les a particulars en caixetes, col·locar-les al jardí i, d’aquesta manera, crear un xicotet ecosistema a casa.

Medi ambient Canvi climàtic

També et pot interessar