Veus expertes tranquil·litzen sobre la pigota dels micos: "No té capacitat de transmissió ràpida, com la covid"
Magdalena García, responsable de la Unitat de Salut Internacional de l'Hospital General de València, creu probable que es detecten casos a la Comunitat Valenciana
Dos anys després de l'esclat de la pandèmia de covid-19, un nou virus posa de nou en alerta les autoritats sanitàries. És l'anomenat pigota dels micos, una infecció viral molt similar a la pigota comuna —erradicada a finals dels anys setanta—, d'origen animal i poc freqüent en éssers humans. La malaltia és endèmica de l'Àfrica occidental i central i els casos que havien arribat a Europa eren sempre importats, però ara la situació ha canviat. En els últims dies s'han detectat positius al Regne Unit i Portugal, als quals s'afigen ara els set confirmats a Espanya. S'han diagnosticat aquest dimecres a la Comunitat de Madrid, on hi ha altres 24 pacients amb símptomes compatibles i pendents de proves genètiques.
El brot espanyol ha fet saltar les alarmes per la inevitable reminiscència del coronavirus i la por a una transmissió comunitària descontrolada, però les diverses veus expertes recopilades per À Punt NTC són unànimes i criden a la calma: el virus de la pigota del mico no té res a veure amb la SARS-CoV2 i no es propaga tan fàcilment entre éssers humans. Per això, coincideixen que no és esperable un escenari de "transmissió comunitària sostinguda", sinó casos esporàdics. En aquesta línia es pronunciaren, per exemple, la coneguda viròloga del CSIC Margarita del Val o el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, que participaren aquest dimecres a València en la I Cimera Internacional sobre Gestió de Pandèmies.
"No estem davant un virus com la covid o el xarampió, amb una capacitat de transmissió ràpida entre la població", remarca Magdalena García, responsable de la Unitat de Salut Internacional de l'Hospital General de València. Tot i no atribuir "potencial pandèmic" a la pigota del mico, la metgessa reconeix que "sense dubte és un virus que ha de vigilar-se" i no descarta que es detecten casos pròximament a la Comunitat Valenciana: "Si ha arribat de zones com el Congo o Nigèria a Europa, no seria gens estrany que es detecte a València", ha dit.
El contagi, en tot cas, és més complex que el de la covid, coincideix Rafael Toledo, catedràtic de Parasitologia de la Universitat de València. Segons explica, la pigota del mico es transmet pel contacte directe i continuat d'una quantitat elevada de fluids corporals d'una altra persona, "a més, ingerits durant un temps prolongat". "Requereix un contacte molt estret", convé la doctora García, que posa d'exemple gotes grans generades durant la respiració o secrecions d'alguna persona infectada.
No es tracta, però, d'una malaltia de transmissió sexual, com ja ha deixat clar la ministra de Sanitat, Carolina Darias. En les últimes hores s'havia especulat amb aquesta possibilitat per les característiques dels positius confirmats a Madrid, homes que havien mantingut relacions sexuals amb altres homes. El contagi entre persones, generalment, es produeix per via respiratòria, encara que el virus pot propagar-se també per contacte amb ferides obertes o mucoses, per exemple.
Els símptomes són febre, calfreds i inflamació dels ganglis, però el que més complica la malaltia són les lesions cutànies que produeix a la cara i a les mans.
Preparació o alarma?
Mentre les autoritats sanitàries segueixen de prop l'evolució dels casos, el més aconsellable és extremar les precaucions. És de moment, l'única pauta que donen des del Ministeri de Sanitat, que continua practicant proves mèdiques als casos sospitosos.
En tot cas, les veus expertes demanen relativitzar l'alerta sanitària que ha llançat el Ministeri. En paraules del catedràtic Rafael Toledo, estem vivint una època d'hipersensibilització en temes sanitaris que fa sobredimensionar els perills reals de la malaltia. "Primer s'ha de determinar el nexe entre els casos detectats, si és que existeix, i estudiar com es fa la transmissió comunitària, en cas que existisca". Per la seua banda, la metgessa Magdalena García recomana a la població que estiga pendent i acudisca al centre de salut en cas de presentar simptomatologia compatible amb la pigota del mico. I llança un missatge final: "Alertar no és por, és preparació".