Via urgent a la proposició de llei per a augmentar la presència femenina en llocs de poder
La ministra Calvo explica que, una vegada aprovada la norma, es pretén donar un període transitori a les empreses perquè s'hi adapten.
El Govern d'Espanya està disposat a portar per la via urgent la proposició de llei d'igualtat laboral, registrada al febrer al Congrés quan el PSOE estava en l'oposició, per a obligar les empreses a "compartir i repartir el poder de decisió amb les dones" d'aquestes companyies.
Així ho ha assegurat aquest dimarts la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, durant la Forbes Summit Women, que ha inaugurat a Madrid.
Segons ha indicat Calvo, a Espanya ja existeix una llei similar que "convida però no obliga" les empreses a exigir la presència femenina en els llocs de poder i lideratge. Per això, la ministra ha assenyalat que, una vegada aprovada la norma, es pretén donar un període transitori a les empreses perquè s'adapten a aquesta obligació.
En general, la proposició de llei -que, segons Calvo, començarà "prompte" a tramitar-se- està dirigida a "afrontar de manera global tots els problemes de discriminació laboral de les dones", com és l'accés al treball, la compatibilitat de la maternitat i l'ocupació ila corresponsabilitat de la vida personal i laboral, així com a resoldre el "problema" de l'escletxa salarial.
La vicepresidenta del gvern espanyol justifica la necessitat de desenvolupar una nova llei sobre igualtat laboral en què "l'autoregulació funciona regular" en el cas de "cedir espais de poder d'influència i de protagonisme a les dones", per la qual cosa recalca la importància de transformar les aspiracions de la societat "en norma de compliment obligat".
Importància del lideratge empresarial femení
Calvo considera important el lideratge femení en l'àmbit empresarial, ja que les dones així "transformen imatges que ajuden molt a totes i que eduquen a tots, particularment als homes que en el segle present segueixen pensant, per raons de comoditat, que les coses poden continuar així, que no hi ha gens a fer ni decisions per a prendre".
A més, entén que la presa de decisions amb presència femenina són "molt més intel·ligents perquè són molt més realistes", ja que la realitat és que més de la meitat de la població són dones.
D'altra banda, la ministra ha destacat el "dilema" que tenen les dones d'haver de triar entre dedicar-se a una professió amb la intensitat que es requereix per a aconseguir la satisfacció laboral o ser mare. "És un dilema que les dones no tenim per què acceptar", ha recriminat la vicepresidenta.
Al seu entendre, la maternitat no és un assumpte privat sinó "un assumpte de capital majúscul per a una societat" que ha de tractar-se "amb dimensió política, amb responsabilitat democràtica i amb respostes" que permeten a les dones tindre unes condicions de desenvolupament personal que deixen de ser "tan difícils, injustes i insuportables".