2.500 tones diàries de deixalles: el repte d’una gestió de residus a contrarellotge
Pedreres dels voltants de les zones afectades o camps de futbol arrasats com el d’Alfafar es converteixen en abocadors temporals
Les muntanyes de mobles, deixalles, cotxes i fang que s’han convertit en l’última setmana en part del paisatge dels carrers dels pobles afectats per la DANA il·lustren el repte que enfronta l’administració autonòmica una setmana després de tragèdia: la gestió d’una ingent quantitat de residus a contrarellotge.
La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori gestiona diàriament 2.500 tones d’estos residus arreplegats en les tasques de neteja, que abans d’acabar en abocadors oficials, en molts casos, passen per espais provisionals habilitats en les zones afectades.
És el cas, per exemple, del camp de futbol municipal d’Alfafar, on només el marcador i restes de gespa recorden que este espai acollia partits fa només uns dies. Una pala ha aplanat el terreny per a convertir-lo en un abocador provisional, i fins allà arriben cada dia 300 camions amb la càrrega plena.
Eixes muntanyes de deixalles han de ser posteriorment triturades amb ajuda de maquinària pesant, i des d’allà és transportat pels camions de fem fins als abocadors oficials, o fins als nou temporals que s’han habilitat en pedreres situades a huit municipis de la província de València: Atzeneta d’Albaida, Bellús, Bétera, Bunyol, Corbera, Llaurí, Nàquera i Riba-roja del Túria. Dilluns passat, la Conselleria de Medi Ambient va autoritzar l’ús d’estos espais per a dipositar part de les restes voluminoses que ixen majoritàriament de l’Horta Sud, ja que, com van reconéixer fonts de Conselleria, els abocadors “no podien absorbir tots els materials que s’acumulen als carrers de les localitats afectades”.
A més, la Generalitat ha recorregut a la col·laboració d’empreses privades per a posar en marxa un dispositiu especial “per a garantir l'adequada gestió d'estos residus”. Esta mesura, que serà efectiva en els dies vinents, suposarà la incorporació de nova maquinària i la instal·lació de nous contenidors en les poblacions afectades amb l’objectiu d’agilitzar la retirada del fang i dels materials acumulats.
Per la seua part, l’Entitat Metropolitana per al Tractament de Residus ha anunciat este dimecres el tancament temporal dels ecoparcs fixos de l’àrea metropolitana de València per tal d’atendre les necessitats urgents dels treballs de neteja dels municipis afectats.