Com actuar si trobem una tortuga que desova a la platja?

Cada vegada més exemplars d'este animal marí trien la Comunitat Valenciana per a fer el niu i és important saber què fer si en trobem un

Una tortuga ix de l'aigua per a desovar en una platja valenciana / À Punt NTC

Les tortugues boves (Caretta caretta) van camí de crear una colònia estable a les nostres costes. Així ho corroboren les postes d'ous, que any rere any augmenten a les platges de la Comunitat Valenciana. Una nova ubicació que està molt relacionada amb el canvi climàtic. 

L’any passat, les tortugues van fer nou nius a les costes de la Comunitat Valenciana, on van pondre més de 600 ous, tot un rècord. La major part dels nius els descobriren banyistes de vesprada o de nit. Per això, estos dies de posta, és fonamental saber què fer si ens trobem amb una d'estes tortugues a l'arena.

Hem parlat amb Jesús Tomas, coordinador de l’associació Life Medturtles, que ens ha explicat com actuar davant diferents casuístiques. Este enamorat de les tortugues passa l’estiu pendent, les 24 hores del dia, dels avisos de noves postes; per això, entrevistar-lo ha sigut tota una proesa. 

Conta que l’últim avís que han rebut va ser diumenge a la platja del Saler. Ell mateix va desenterrar els ous, una operació molt delicada perquè la unió de l’embrió en el vitel és molt fràgil i qualsevol vibració pot trencar-lo i matar eixe ou. Per això és molt important no interferir-hi i avisar immediatament l'112. 

Les persones més matineres poden trobar-se les empremtes d’una posta. Són petjades com d'una roda de tractor que ixen de la mar i tornen a entrar-hi, indica Tomas. Això significa que una tortuga ha eixit a desovar a una de les nostres platges i, després de completar la tasca, ha tornat a la mar. 

Si la troballa és la tortuga mare a punt de desovar, és molt important no fer-li fotos amb flaix, no enllumenar-la, no molestar-la i fer un perímetre per a deixar-li espai. A més, és fonamental telefonar l'112 perquè posen en marxa el protocol establit davant d’estes situacions. 

Un protocol que enguany s’ha modificat i obliga a deixar el 80% dels ous en un campament de vigilància a la platja de la mateixa localitat on els van pondre, una mesura pionera. La resta dels ous va a incubadores de l'Oceanogràfic, on se’n fan càrrec i les retornen a la mar una vegada han assolit l’edat adequada.

De moment, no lleva ull als nius que ja s’han identificat a la platja il·licitana del Carabassí i la del Saler de València perquè, d'ací a 50 dies, es produïsca el miracle de la vida.

També et pot interessar

stats