Ajuntaments i veïnat alerten del perill de mantindre les campes de cotxes pròximes als nuclis urbans
El combustible i l'oli dels vehicles els fa altament inflamables: amb només una espurna, les bateries dels cotxes elèctrics podrien explotar
Si bé el foc està extingit, el perill continua; fins a 6.000 cotxes amuntegats a Catarroja esperen que els retiren i el mateix passa a la resta dels pobles de l'Horta Sud afectats per la DANA. El veïnat fa dies que reclama que extraguen els vehicles d'estes campes pròximes als nuclis urbans, ja que el combustible i l'oli dels vehicles els fa altament inflamables. Amb només una espurna, les bateries dels cotxes elèctrics hi afigen un altre ingredient: el perill d'explosió.
Fa setmanes que els consistoris reclamen un pla de contingència per a retirar els vehicles i evitar incendis com els que ja s'han produït. De fet, des de l'Ajuntament de Catarroja apunten a una combustió automàtica com a possible causa de l'incendi que es va originar dilluns a la nit i demanen una solució urgent per a estos vehicles. “Ens han de dir si ha d’haver-hi vigilància, si s’han de mullar els cotxes o si ha d’haver-hi un camió de bombers. És el que demanem, però no ara, sinó des del dia quatre”, assegura l’alcaldessa, Lorena Sirvent.
Mentre que s'investiguen les causes de l'incendi de Catarroja, s'apunta a una combustió accidental. “Són una bomba de rellotgeria i, aparentment, el que va passar ahir és una combustió automàtica. A partir d'ahir es va cremar tot com una torre”, afegeix Sirvent. Això és perquè, sense este protocol, són els mateixos ajuntaments —mitjançant grues contractades— els que estan retirant els turismes.
Mentrestant, a Alberic, els primers indicis apunten a un foc intencionat i augmenta la indignació del veïnat per haver utilitzat la pedrera com un abocador. Respecte a este incendi, segons han informat els bombers, els treballs han tingut molt bona evolució al llarg de la vesprada de dimarts, gràcies a l'ús de maquinària pesant per als recobriments de terra. El dispositiu s'ha retirat per hui i s'espera que es reincorpore este dimecres, amb la mateixa operativa. A més, l'alcalde del municipi ha confirmat a À Punt que les tres residències de persones amb diversitat funcional continuen evacuades, amb previsió que els usuaris puguen tornar este dimecres, però sí que s'han alçat les restriccions preventives de confinament sobre la urbanització Sant Cristòfol, atés que ja no hi ha ni fum ni flama i després de comprovar que la qualitat de l'aire és bona.
La Generalitat recorda que la competència de retirar-los és dels ajuntaments
Els incendis a les dos campes de vehicles que han quedat inservibles per la DANA i el risc que comporta mantindre-hi els cotxes han centrat les compareixences dels responsables polítics de les diferents administracions. El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha assenyalat que ja s’ha aconseguit buidar algunes, “encara que poques”, de les seixanta campes on s’amuntegaven els vehicles que la DANA va llançar a perdre. Així, ha assegurat que el buidatge d’estos recintes està fent-se “tan ràpid com és possible”: “Ens agradaria que fora més àgil, però està fent-se tan ràpid com es pot”, ha remarcat.
Prèviament, la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha recordat que l’executiu central va aprovar fa tres setmanes un reial decret per a facilitar-ne l’extracció i ha criticat que el govern valencià haja passat una llista als ajuntaments perquè siguen els consistoris els que s’encarreguen de telefonar als desballestadors perquè s’enduguen els cotxes. “En algun moment d’esta crisi la Generalitat haurà d’assumir alguna responsabilitat”, ha criticat.
Unes declaracions a les quals ha respost en la roda de premsa posterior al ple del Consell la portaveu i vicepresidenta primera, Susana Camarero; ha incidit en el fet que en el decret del govern espanyol s’estableix que la competència “única i exclusiva” és dels ajuntaments, ja que considera els vehicles com a residus i la Generalitat el que fa és “ajudar”. A parer de Camarero, el retard en la normativa estatal ha alentit les tasques de retirada dels cotxes: “Van passar setmanes fins que l’executiu va aprovar la llei, setmanes perdudes en què podríem haver avançat més”.