Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA

Els alcaldes reclamen des del Cecopi la revisió dels edificis i dels garatges afectats per la dana

Per primera vegada hi participen els regidors dels 28 municipis que encara estan en el nivell 2, el màxim nivell d'emergència

Alcaldes assisteixen per primera vegada al Cecopi / À Punt

Quan estan a punt de complir-se tres mesos de la barrancada que va assolar la província de València, el Cecopi, que des d'ara redueix a dos les reunions setmanals, el dimarts i el divendres, ha obert per primera vegada la porta a la participació formal dels alcaldes i les alcaldesses dels municipis afectats per la dana.

Encara que en reiterades ocasions en les primeres setmanes de l'emergència, els responsables de diversos municipis van demanar estar presents al centre des d'on es comanda la resposta a l'emergència, la Generalitat fins ara els havia contestat negativament.

Esta vesprada, els alcaldes i alcaldesses dels 28 municipis que encara estan en el nivell 2, el màxim nivell d'emergència, han posat sobre la taula les reivindicacions i les especificitats dels pobles.

“Hi ha molta casuística singular, concreta, que requereix que tinguen la veu els alcaldes” al lloc on es prenen les decisions, per a poder expressar les preocupacions particulars, ha manifestat en acabar la reunió l'alcalde d'Aldaia Guillermo Luján (PSPV). Així, ha concretat que al seu municipi hi ha molts aparcaments amb els muntacàrregues bloquejats, la qual cosa impedeix poder extraure vehicles que encara queden dins.

Per la seua part, en declaracions als mitjans de comunicació, l'alcaldessa de Paiporta, Maribel Albalat (PSPV) ha plantejat algunes de les necessitats imminents que planteja el seu municipi, com ara un pla d’activació del comerç que, tot i que no correspon a Emergències, ha dit que “és necessari” perquè el 100% del comerç de Paiporta ha estat afectat i “necessitem activar-lo”. Albalat també ha retret que la presència d’alcaldes i alcaldesses a les reunions del Cecopi arriba tard: “Hi ha molts assumptes que podrien haver-se resolt molt abans", ha concretat.

A més, junt amb les alcaldesses, també socialistes, de Catarroja, i Benetússer, Lorena Silvent i Eva Sanz, respectivament, han sol·licitat al Cecopi l'elaboració d'un pla per a controlar les possibles “incidències” en les estructures dels edificis afectats dana, més encara “després del que ha passat a Benetússer”, on dissabte va morir un operari de neteja en la solsida d'un garatge.

Precisament les tres representants van reivindicar el 25 de novembre tindre representació al Centre de Coordinació Operativa Integrat després de denunciar la “falta de coordinació” i el “retard inacceptable en les actuacions” en les seues localitats quasi un mes després de la dana.

Com que les seues demandes no van ser escoltades, dies més tard es van presentar al Centre de Coordinació d'Emergències per a fer arribar les propostes i denunciar les “greus deficiències” en l’organització de l’emergència. 

Per a alcaldes com Ricardo Gabaldón (PP), d’Utiel, la d'este dimarts ha sigut una jornada de treball en la que “tots hem anat en una mateixa direcció” i que servirà per a millorar la comunicació “que ha d’haver-hi entre els municipis que encara estem molt afectats. 

La Generalitat revisarà la classificació en fase 1 de Pedralba

Una de les sol·licituds en esta primera reunió del Cecopi amb presència municipal ha sigut la de l’Ajuntament de Pedralba, que des de l’anunci de l’inici de desescalada de l'emergència ha reclamat que vol continuar en fase 2, dins de la classificació d’emergències, la dels municipis que estan en pitjor situació.

Respecte a esta petició, la secretària autonòmica d’Emergències, Irene Rodríguez, ha explicat que “en el treball objectiu que s’havia realitzat, quedava en situació 1, ens ha sol·licitat passar a situació 2 així que hem recollit les dades que ens ha aportat i dins d’este treball d’avaluació tècnica, es tornarà a avaluar”. 

Pel que fa a les actualitzacions sobre l’estat de l'emergència, Rodríguez ha manifestat que, en total, a petició dels municipis s’han comptabilitzat 754 missions. Actualment, n'hi ha 32 en execució, en les quals treballen els serveis d’emergència destinats als pobles afectats per a tasques de neteja, i de tota classe; 455 missions ja estan finalitzades, i 267 estan pendents o en vies de posar-se en marxa en quant les unitats de Bombers, UME o altres cossos acaben els treballs actuals i queden disponibles.

Dana 2024

També et pot interessar