Setembre comença amb tempestes fortes

S'han registrat a l'interior sud de Castelló, especialment a l'Alt Palància

Imatge de la pluja a la Font de la Reina / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
01 de setembre 2024 - 12:59 Actualitzat: 01 de setembre 2024 - 22:59

Les fortes precipitacions registrades esta vesprada de diumenge a l'interior sud de la província de Castelló han obligat l'Agència Estatal de Meteorologia a elevar de groc a taronja l'avís per pluges a la zona des de les 17:00 fins a les 20:00 hores, quan s'esperaven els màxims acumulats.

A més, també s'ha decretat avís taronja per tempestes a la zona, després d'haver-se'n observat una a l'Alt Palància amb registres de més de 30 litres per metre quadrat en mitja hora que s'ha desplaçat tímidament cap a la Plana Baixa i el Camp de Morvedre en les successives hores.

De fet, a l'Alt Palància ha sigut on s'han registrat més precipitacions esta vesprada. El municipi on més ha plogut fins ara és Viver, amb 48,6 litres per metre quadrat, seguit de Begís (43,4), Xèrica (39,8) i Gaibiel (37,4). A l'Alt Maestrat, a Ares del Maestrat (31,2).

El Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat ja havia actualitzat este diumenge al migdia el butlletí per alertes meteorològiques i havia establert el nivell groc per pluges i tempestes en tot l'interior de la Comunitat Valenciana, a excepció de les comarques del sud.

Hi ha avís groc fins a la mitjanit a l'interior nord d'Alacant per pluges i tempestes que poden acumular 20 litres per metre quadrat en una hora, i a l'interior nord de Castelló per pluges i tempestes que poden deixar 30 litres en una hora. A partir de les huit, quan finalitza l'avís taronja a l'interior sud de Castelló, l'avís passarà a ser groc, per pluges i tempestes que poden deixar acumulats de 30 litres per metre quadrat en una hora fins a la mitjanit.

En els pròxims dies, l'episodi de tempestes podria allargar-se. Per a dilluns ja s'esperen ruixats que començaran a avançar des de l'interior cap al litoral, i a partir de mitjan matí, podrien formar-se nuclis de pluja puntualment forts al litoral de Castelló. A la vesprada, es preveu el creixement de noves tempestes a les zones d'interior, amb un avís groc actiu d'Aemet.

Recomanacions per a conduir amb tempestes

Les pluges també han tingut el seu efecte en les carreteres. A l'A-23, l'autovia Mudèjar, la circulació s'ha alentit, en un primer moment, a causa de les precipitacions. Però, una vegada ha escampat, el motiu de les retencions el trobem en l'operació tornada de les vacances d'estiu que té lloc este primer de setembre.

En les alertes de nivell groc el risc és baix, però els béns i la població vulnerables o que estiguen en zones exposades als fenòmens meteorològics poden patir algun tipus d'impacte. Per això, des del Centre de Coordinació d'Emergències recomanen parar atenció a les actualitzacions, i més encara este diumenge, en què s'esperen milers de desplaçaments sobretot de les zones costaneres cap a les grans ciutats i a partir de les 16 hores.

Des de la DGT recomanen, per a dies com hui, estar atents a les condicions meteorològiques adverses i mantindre's informats en tot moment. També demanen reduir la velocitat i augmentar la distància de seguretat respecte als altres automòbils, més encara si l'oratge no és òptim, i inclús detindre's en cas que les condicions de pluja o graníssol no permeten una conducció segura.

També et pot interessar

stats