Directes
Ara en la televisió
MÚSICA DE BANDA

L'Incliva recollirà dades sobre les rutines diàries de 200 pacients amb càncer de mama a través d'una app

El projecte europeu Rebecca creua informació clínica amb dades de comportament de les pacients en la vida real, amb l’objectiu de millorar la investigació clínica i els tractaments

L'aplicació Rebecca, que recull dades reals de les pacients de càncer de mama / À Punt NTC
04 d'agost 2024 - 14:44

Les noves tecnologies i la intel·ligència artificial, tan presents ja en el nostre dia a dia, poden ser grans aliades en la lluita contra el càncer de mama. Actualment, hi ha dispositius electrònics i aplicacions mòbils que permeten recollir dades sobre les rutines de les pacients i transformar-les en millores en els tractaments.

És el cas de Rebecca (sigles en anglés d’Investigació de les Malalties Cròniques Induïdes pel Càncer de Mama mitjançant l'Anàlisi Causal de Dades de Fonts Múltiples), un projecte europeu que creua informació clínica amb dades de comportament de les pacients en la vida real, amb l’objectiu de millorar la investigació clínica i els tractaments.

Un dels participants en el projecte és l’Incliva (Institut d'Investigació de l’Hospital Clínic de València), que l’ha posat en marxa amb un centenar de pacients de càncer de mama, d’entre díhuit i setanta-cinc anys. Entre elles, Ana Maria Pérez Poveda i Mari Carmen Montalt, de quaranta-cinc i seixanta-nou anys, respectivament.

Les dos van ser diagnosticades amb la malaltia el 2021 i, després de passar per la cirurgia i els tractaments, des del Servei d'Oncologia de l'Hospital Clínic, els van proposar fer-los el seguiment des d’una aplicació que recull les seues rutines a través d’un qüestionari diari i un rellotge intel·ligent.

Seguiment diari per app i rellotge intel·ligent

“Cada dia, tinc una alarma posada a les 8 de la vesprada per a veure com m’ha anat el dia, depenent de les preguntes; tot des de l’app, amb fotos d’allò que menge, que bec...”, explica Ana María.

A través de l’aplicació i el rellotge, Rebecca recull cada dia dades reals sobre els hàbits alimentaris, l’activitat física, el nivell de dolor i l’estat emocional d'Ana María i Mari Carmen. Informació molt valuosa que ajuda a millorar el dia a dia i el tractament de les pacients.

“Un control més estricte també ens ajuda a fer que hi haja una major adherència al tractament i també a l’exercici físic, que és molt important per a evitar una recaiguda en el càncer de mama”, apunta Cristina Hernando, oncòloga i investigadora de l’Incliva.

En el projecte participen dotze socis de set països europeus, entre estos, Espanya. Per l’estudi de València està previst que passen al voltant de 200 dones.