“Arribàrem de Còrdova el dissabte per buscar el meu cunyat i no hi havia ningú buscant-lo”
Dos familiars d'una víctima de la dana, que es van deplaçar a Xest quatre dies després de la barrancada, asseguren sentir-se “desemparades”
El dissabte 2 de novembre de 2024, quatre dies després de la dana, Sara Sánchez Gurillo i Vanesa Roldán Tejero van arribar a Xest (Foia de Bunyol) des de Còrdova a la recerca d’un familiar, Cándido Molina Pulgarín, de 62 anys, que havia mort arrossegat per l’aigua. “Arribàrem per trobar al meu cunyat, pensant que hi hauria batudes pel terreny, i no hi havia ningú buscant els cossos de la gent”, ha assegurat Sara. “L’únic que vam trobar va ser dos guàrdies civils que venien de Madrid amb un gos”, ha afegit Vanesa.
Este dijous, les dos han prestat declaració a la Ciutat de la Justícia de València davant de la jutgessa de Catarroja que instrueix el cas sobre la gestió que es va fer de la dana del 29 d'octubre, on han relatat la vesprada dels fets.
La cunyada de Cándido ha lamentat que “sempre hi ha controls de la Guàrdia Civil, però eixe dia ningú va tallar carreteres” i el seu familiar se’n va anar a l’horta. “Ell va dir que hi havia molta aigua pel terreny i que s’estava espantant, perquè no hi havia temps a pujar els gossos al cotxe i que esperaria fins que parara”, ha recordat Sara. “Se'n va pujar a la caseta, que a poc a poc s’anava desintegrant. L’últim que va saber la meua germana és que anava a morir-se i que l’estimava”, ha relatat.
Per part seua, Vanesa ha recordat que van telefonar desesperades a l’112, però no va contestar. "Ni tan sols des de Còrdova es van poder comunicar amb l'112 de València", ha assegurat. "Desemparament total" és com ha descrit el que van sentir eixa vesprada, en què també van telefonar a Guàrdia Civil, salvament marítim, militars i bombers, a més dels ajuntaments de Xest, Xiva i València, sense obtindre resposta.
Sara també ha contat que només arribar a la província de València van anar als hospitals, “perquè buscàvem un ferit, no un mort”, i ha agraït “la calor telefònica dels sanitaris, l’únic que vam rebre”. Tant ella com Vanessa han demanat la dimissió del cap del Consell Carlos Mazón i “que deixe de mentir a les víctimes”. “Volem veritat, justícia i reparació”, han dit.
Precisament la dona de Cándido va declarar davant el jutjat el 26 de març passat.
Una acusació popular afirma que hi ha certificats de defunció mal datats
L'advocat de l'associació Liberum, que actua com a acusació popular en esta causa penal i també representa a un familiar de diversos morts, Alexis Aneas, ha afirmat que alguns certificats de defunció de les víctimes no porten la “data real” de la defunció.
Segons ha explicat a la Ciutat de la Justícia de València, en les declaracions de familiars de morts en les inundacions, efectuades este dijous, s'ha evidenciat que “en més d'una ocasió” els certificats de defunció porten data d'uns dies posteriors a la mort.
“Hem sol·licitat amb moltíssim esforç que es corregira este lamentable error”, ha assenyalat l'advocat, que ha afirmat que investigaran si ha ocorregut només amb les famílies que han declarat hui, o si hi ha més casos. Volen saber el perquè d'eixa circumstància i “qui va donar les instruccions perquè es posaren en eixos certificats de defunció una data tardana i no correcta”, perquè ha precisat que “no necessàriament” la que figura és la mateixa en què es van trobar els cossos.
Així mateix, han aportat al procediment deficiències en el sistema d'alertes als mòbils, ja que pel que sembla no està “operatiu” en mòbils del sistema Android en les versions 9 i anteriors, i en altres sistemes cal modificar els ajustos per a rebre'ls, la qual cosa pot deixar milers de persones sense rebre'ls.