Els vigilants que ens radiografien l'oratge
Més de 700 observadors, integrats en Avamet, arrepleguen les dades de pluja, vent o temperatura cada dia, una informació clau per a previndre riscos
En quina comarca ha plogut més? On ha bufat amb més força el vent? En quin poble se situa la màxima del nostre territori en plena onada de calor? Són preguntes a les quals, habitualment, els serveis meteorològics ens donen resposta, però perquè l’obtenen d’una nombrosa xarxa d’informadors que s’encarreguen diàriament de facilitar l’empremta que ha deixat l’oratge. Molts estan integrats en Avamet, l’Associació Valenciana de Meteorologia, que ja té més de 700 estacions.
Bona part d’estos observadors s’han reunit a Peníscola este cap de setmana. El que va començar el 2011 com a un projecte d’uns vint observadors, sense ànim de lucre, ara supera els 700. “Tenim socis a totes les comarques, vam començar amb trenta o quaranta estacions i ara són més de 700”, puntualitza Adrià Revert, meteoròleg d’À Punt i també president d’esta entitat clau en el monitoratge de dades de la Comunitat Valenciana.
L’avanç de la tecnologia i la col·laboració dels socis permet que, hui dia, es puga disposar de les dades a l’instant, una informació clau per a previndre, per exemple, la crescuda de rius i barrancs.
El servei que donen els centenars d’observadors és cada vegada més reconegut. El web d'Avamet ha rebut huit milions de visites només al setembre i cinquanta milions l'últim any. El nombre de col·laboradors, a més, no para de créixer. Pablo Solsona és, de fet, un dels més joves. “Convide a tots els que estimen la meteorologia i els pique el món de la meteorologia perquè s’associen a Avamet”.
L'associació ha aprofitat la trobada a Peníscola per a fer valdre, una vegada més, el seu paper i la passió que tots els socis comparteixen per la meteorologia i el territori.
Pel que fa a les dades que Avamet ha recollit fins ara, si una cosa se'n desprén és l’impacte del canvi climàtic. “En les últimes dècades hem experimentat els anys més secs, però també més càlids”, destacava Vicent Altaba, físic i soci d’Avamet.