"La calor fa que els errors dels conductors al volant augmenten entre un 25% i un 30%"

Veus expertes ens donen una sèrie de consells per a evitar accidents de trànsit en temporada d'altes temperatures

Cotxes a la carretera / À Punt NTC

Les altes temperatures de l'estiu estan darrere de molts dels accidents de trànsit a la carretera. Perquè és en la temporada estival quan més podem patir els colps de calor. I, també, de somnolència, que segons els experts és un factor que intervé entre un 15% i un 30% en els accidents de trànsit.

Per això, sempre és important mantindre una temperatura adequada en l'interior dels vehicles, perquè la que marca el mercuri és la que fa a l'exterior, que pot ser fins a deu graus menor que la que hi ha a l'interior del vehicle. "Esta calor provoca que els errors del conductor al volant augmenten entre un 25% i un 30%", informa Arantxa Pérez, directora de Clase Autoescuela.

De fet, segons Pérez, conduir amb una temperatura en l'interior de l'habitacle d'entre 25 i 40 graus pot suposar l'equivalent als mateixos efectes que podria tindre una conducció amb una taxa d'alcoholèmia de 0,8 grams per litre d'alcohol en sang.

Perquè la calor fa que el conductor necessite més temps per a processar els estímuls. Per tant, s'aconsella aparcar a l'ombra, posar un para-sol i, abans de començar el trajecte, fer que l'aire atrapat al cotxe s'intercanvie. "La manera de fer-ho és engegant l'aire condicionat i abaixant les finestres per a fer que el climatitzador expulse l'aire calent", explica Pérez.

L'aire condicionat és imprescindible per a fer front a la calor, i com a conductors hem de mantindre la temperatura de l'interior de l'habitacle entre uns 18 i 24 graus. Però també hi ha altres consells bàsics que no hem d'oblidar, com descansar abans de qualsevol trajecte, estar hidratats o fer parades per a descansar.

"S'ha d'estar amb els cinc sentits quan condueixes, perquè a la carretera mai vas sol", conclou Ana Novella, presidenta de Stop Accidents.

També et pot interessar

stats