Calp revisarà mil tombes del cementeri per sospites d'exhumacions il·legals

La denúncia d'una família francesa que visitava la germana difunta i va trobar a la tomba una altra persona ha fet saltar les alarmes

Calp investiga exhumacions il·legals en el cementeri municipal

L'Ajuntament de Calp crearà una comissió d'investigació per a esclarir si s'estan cometent exhumacions il·legals en diversos nínxols del cementeri municipal, dutes a terme presumptament per a soterrar familiars d'altres persones. Ho ha anunciat este dimarts el mateix consistori en un comunicat després d'haver-ne detectat un nou cas.

Les alarmes han tornat a saltar després de la denúncia que va fer una família francesa en les xarxes socials. Aprofitaven les vacances que passaven al municipi costaner per a visitar la tomba on soterraren la germana el 1973 i s'emportaren una sorpresa majúscula quan descobriren que des del 2015 estava ocupada per una altra persona. El regidor de Cementeris, Marco Bittner, ha explicat a À Punt que la titularitat del nínxol era a perpetuïtat —és a dir, durant 99 anys—, de manera que el cos de la difunta francesa tenia dret a estar allà fins al 2072. Però, fa quasi deu anys, es va dur a terme un nou enterrament.

Denúncia de la família francesa afectada en Facebook
Denúncia de la família francesa afectada en Facebook / À Punt NTC

L'alcaldessa de Calp, Ana Sala, i el regidor Bittner s'han reunit amb els familiars afectats i els han transmés la ferma decisió d'investigar el succeït. À Punt s'ha posat en contacte amb els francesos, que ens ha dit que la seua voluntat és poder repatriar el cadàver de la germana.

Segons sembla, este no és el primer cas similar i ha repetit el patró d'un altre ocorregut el 2019. En aquell moment, el regidor Marco va denunciar, aleshores des de l'oposició, un episodi pràcticament igual. Un ciutadà alemany, sense lligams a priori a Calp, era exhumat per tal de soterrar una altra persona, tot i ser ell el propietari del nínxol. Per estos fets va ser condemnat el regidor aleshores responsable del cementeri, del PP, i un funcionari de l'Ajuntament. L'Audiència d'Alacant els va atribuir un delicte de prevaricació administrativa en considerar provat que van traure de la tomba el difunt per tal de ficar la iaia del tècnic municipal, que era aleshores cap de recursos humans.

Ara, el consistori sospita que hi podrien haver més casos i ha decidit crear una comissió d'investigació per a esclarir la situació. "Vistos els antecedents que existeixen en este tema, ens preocupa molt que hi haja més casos i, per això, crearem una comissió interna d'investigació amb la finalitat d'arribar fins a les últimes conseqüències", ha dit Sala. Revisaran, una a una, les vora mil tombes que hi ha a la zona antiga del cementeri per a comprovar si pertanyen a la família que apareix en la làpida o si tenen alguna cosa "sospitosa" o "anormal".

També et pot interessar

stats