La casca de Reis, una tradició que encara es troba molt present a la comarca de la Safor

Este dolç tradicional a base de sucre, ametla i moniato, es regala amb una caixa decorada que es conserva com a llegat familiar

Casca de Reis tradicional a la Safor / À Punt NTC

La casca de Reis és un dolç tradicional valencià que potser no és tan famós com el tortell de Reis o el panettone, però encara es troba molt present en comarques com la Safor. A Gandia, este dolç té la peculiaritat que es regala juntament amb una caixa decorada que es conserva com a llegat familiar. Este dissabte, uns tallers al Palau Ducal de Gandia van ensenyar als més menuts com es fan, i així poder a mantindre viva esta tradició.

Segons Jaume Sau, representant de la cooperativa de tallers didàctics Ideari, la idea de l'activitat és “que els xiquets de Gandia coneguen el dolç tradicional que els padrins regalaven als fillols el dia de Reis”. Els menuts també han pogut decorar una caixa on podran guardar el dolç any rere any, i ho han aconseguit “fent una manualitat i decorant-la amb motius nadalencs i del Palau Ducal”, afig Sau.

El sucre, l'ametla i el moniato són la base d'este dolç tradicional, que s'adorna amb llepolies o altres elements decoratius. Raúl Llopis, que porta una pastisseria a Gandia, comenta que la casca “té un valor cultural i això no es pot perdre”. Subratlla que la inversió per a la caixa “es fa una vegada en la vida”, i els anys següents poden reutilitzar-la i guardar la casca en la mateixa caixa, ja siga “anant a comprar-la al forn o a casa les iaies que també l'elaboren”.

La casca es pot confondre amb el tortell de Reis, però normalment es poden diferenciar perquè la massa de la casca s'assembla més a la del massapà, però amb menys sucre, mentre que el tortell normalment es fa amb brioix o pasta fullada. A més, una altra diferència és que la casca no sol tindre cap figureta dins.

També et pot interessar

stats