Centenars de peixos moren a la marjal d'Almenara i la Llosa per la calor i la falta de pluja

Les aigües dels canals i les séquies estan verdoses, esgotades i desproveïdes d'oxigen

Peixos morts a la marjal d'Almenara / Imatges cedides per Enric Amer

La calor i l'alarmant falta de pluja a la marjal d'Almenara i la Llosa, a la Plana Baixa, està provocant continus episodis de mortaldat de peixos. Els tècnics de la Conselleria de Medi Ambient han retirat centenars d'exemplars morts per a evitar-ne la descomposició en diverses séquies i canals de la zona humida protegida.

Les aigües dels canals i les séquies que entrellacen com una teranyina la marjal d'Almenara i la Llosa ja no circulen. Estan verdoses, esgotades i desproveïdes d'oxigen. Espècies com carpes, llisses i anguiles s'estan morint sense remei. “Vam alertar la Conselleria i vingueren primer a traure els peixos per a evitar-ne la putrefacció. També feren una analítica de l'aigua per a veure si hi havia algun vessament il·legal d'algun contaminant, i això s'havia descartat”, explica el voluntari sènior d’Acció Ecologista Agró, Ramón Royo.

La temperatura de l'aigua és de 33 °C, que, estancada i sense oxigen, impossibilita la vida subaquàtica. “És extraordinari a causa de la sequera. Ací, a Almenara, des d'octubre portem uns 130 litres per metre quadrat, quan la mitjana se situa al voltant de 400”, afegeix Royo. 

Però este episodi recent de mortaldat de peixos tant al canal de Torreblanca com en altres de la marjal d'Almenara es podria repetir, i l’única solució d'urgència és que ploga prompte i de manera contundent.

També et pot interessar

stats