Cinc línies de Metrobús recuperen el servei a l’Horta Sud

La Generalitat tracta de millorar les connexions en huit municipis enmig de les queixes dels usuaris

Cinc noves línies de Metrobús
16 de desembre 2024 - 17:34

Cinc línies de Metrobús tornen a prestar servei als municipis de l’Horta Sud per a cobrir la demanda de transport públic en huit poblacions: Paiporta, Albal, Alfafar, Catarroja, Picassent, Alcàsser, Beniparrell i Silla. Este nou mapa de transports s’integra en el pla "Recuperem València" per a donar resposta als prop de 315.000 residents de l’Horta Sud afectats per la DANA i diverses connexions amb València.

A partir d’este dilluns es recupera la prestació de la línia 179 Paiporta-Albal, que també dona servei a Alfafar i Catarroja. També torna la línia 180 València-Albal, que atén a més Alfafar, segons informen fonts de la Generalitat.

De la mateixa manera, des d’este dilluns opera la línia 181 València-Picassent, amb parades a Alcàsser, Beniparrell i Alfafar. També es posa en marxa la línia 182 València-Silla, que també dona servei a Alfafar. Finalment, es restableix la línia 184 Silla - Hospital La Fe.

El conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, Vicente Martínez Mus, ha presentat este dilluns a Albal el nou mapa. Durant la intervenció, el conseller ha explicat que la decisió de l’Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV) d’avançar la posada en marxa de les cinc línies d’autobús CV-108 respon a la retirada dels serveis substitutius de Renfe, que inicialment anaven a operar fins al 22 de desembre.

“Des de hui estan totes estes línies, de manera transitòria, fins que ho faça el concessionari final. Però amb tota l’operativa al 95% de la concessió, per a donar eixe servei, malgrat que ha deixat d’estar operatiu el servei de Rodalia”, ha dit el conseller Martínez.

L’operador del servei de Metrobús de la zona sud va perdre en les inundacions els mitjans necessaris per a continuar el servei, que ara es recupera amb l’avançament del contracte que entrarà en vigor de manera definitiva al febrer. Segons ha explicat el conseller, en el futur contracte s’incrementaran les freqüències de pas i s’introduiran nous serveis, fet que permetrà millorar l’oferta actual en un 55%. A més, s’activaran de manera progressiva serveis nocturns i el 100% de la flota serà elèctrica.

No obstant això, a la zona zero del desastre, a Paiporta, l’oferta de mobilitat en transport públic per mitjà d’autobusos llançadora continua sent, segons els usuaris dels autobusos llançadora, molt reduïda.

Actualment, operen sis autobusos al dia: quatre fan el trajecte directe entre Paiporta i València i dos més uneixen Torrent i Picanya amb el municipi. A pesar de la incorporació d’una nova línia en sentit Albal des de hui, demanen més servei.

“A hores punta sí que hi ha molta gent, i hi ha gent que perd l’autobús perquè va ple”, explica Celestina Martínez, veïna de Paiporta. “Jo vaig a treballar cap a les 11:00 h i quasi sempre hi ha una cua quilomètrica ací”, afig Andreu Mas, veí de la mateixa població.

Als sis autobusos llançadora que funcionen des del 4 de novembre a Paiporta, s’afig des d’este dilluns la línia 179 de Metrobús, que unirà Paiporta amb Albal, amb una freqüència de pas d’una hora i deu minuts i que només funcionarà de dilluns a divendres. Este transport alternatiu al metro, segons els conductors d’autobusos i viatgers, fa curt, sobretot en hores punta.

“A partir de les 7 i fins a les 9 he de deixar gent perquè no caben”, admet Roberto Tortajada, conductor d’un autobús llançadora.

Contracte CV-107 la Foia de Bunyol - València

A més de la posada en marxa del CV-108, s’ha programat l’inici del contracte CV-107 la Foia de Bunyol - València per al 27 de desembre, “ampliant així la cobertura del servei a més de 223.000 habitants de diferents municipis”, segons ha anunciat Martínez Mus.

Este nou contracte inclou díhuit autobusos, dels quals set són elèctrics, i s’estructura en nou línies que milloren la connectivitat metropolitana i potencien l’accés a serveis essencials com l’Hospital de Manises, el centre d’especialitats d’Aldaia i el complex educatiu de Xest. Este contracte s’ha adjudicat per 20,7 milions d’euros i tindrà una duració de deu anys.

El conseller ha subratllat, per últim, el compromís de la Generalitat de “continuar avançant en la renovació i millora dels serveis de transport públic”, amb plans per a l’entrada en funcionament d’altres corredors metropolitans com el de València Metropolitana Oest, que estarà operatiu el gener del 2025, i el de València Metropolitana Nord i València Metropolitana Nord-Oest, que entraran en funcionament abans d’acabar el primer trimestre de l’any que ve.

També et pot interessar

stats