Comença l’elaboració de les coquetes de Sant Antoni a Benicarló
Els dolços artesanals segueixen una tradició centenària vinculada al camp i es reparteixen a mitjan gener
Benicarló ha donat hui el tret d'eixida a les festes de Sant Antoni amb l'elaboració de les tradicionals coquetes. És un costum centenari en què el veïnat del municipi del Baix Maestrat prepara els dolços tradicionals en honor a sant Antoni, que se celebra el 17 de gener, quan es reparteixen les coques per tot Benicarló.
"Dels sants del gener, sant Antoni és el primer"
La base de les coquetes és una textura de pasta fullada, i es pasta de bon matí. “Les cuinem ara, i d’ací un parell de mesos encara es poden menjar”, diu José Antoni Simó, el president de la Confraria de Sant Antoni de Benicarló.
Enguany ja s’han preparat més de 120.000 coquetes, i entre els ingredients hi ha “trenta litres d'oli, dos sacs de 25 quilos de farina, deu quilos de sucre, onze litres d'aiguardent i quadre de moscatell”, tal com indica Rubén Mundo, secretari de la Confraria.
Segons diu la tradició, les dones són les que tenen més mà per a deixar-les enllestides. "Fem l'embolicada de les coques", explica May Zaragozà, majorala a Benicarló, que també expressa l'agraïment per "la disponibilitat que té la gent de tot el poble" a l'hora de fer els dolços.
A més, Sant Antoni de Benicarló és una festa molt vinculada al camp i a la terra, especialment enfocada als agricultors i al sector primari, on les lloances al sant se celebren amb un producte artesà únic al territori valencià.