El comerç just creix a Espanya, tot i que les xifres encara estan lluny de la mitjana europea

Oxfam Intermón reclama més implicació per part d’administracions i grans empreses per tal d'aconseguir un model econòmic més igualitari

Una botiga d'Oxfam Intermón, a València / À Punt NTC

El comerç just està experimentant un important auge en els últims anys al conjunt d’Espanya. L’any passat s'hi van comprar productes per valor d’uns 150 milions d'euros, amb una despesa mitjana per habitant de poc més de tres euros.

Tot i això, les xifres se situen lluny de la mitjana europea, on la despesa per persona s'acosta als vint euros.

El comerç just, que inclou la venda des de productes tèxtils fins a aliments, implica que tot s’ha de produir respectant els drets laborals i humans i seguint criteris ambientals.

Un moviment internacional que lluita per una major justícia global en l’àmbit econòmic, social, humà i mediambiental.

“Coses tan revolucionàries com que els productes que comprem no tinguen darrere xiquetes o xiquets explotats, que en la producció d'eixos productes s'ha respectat el medi ambient i que la gent que ha produït açò ha rebut un salari digne pel seu treball", destaca Paco Juan, responsable de Comerç Just d’Oxfam Intermón.

Més suport per part de les administracions públiques i el sector privat

La conscienciació ciutadana és la base d'este model comercial, sense perdre de vista el fet que, per a executar les grans transformacions cap a la igualtat són essencials les polítiques públiques i també el suport de les grans corporacions.

"La major part de la responsabilitat l'han de tindre els governs i les empreses, però individualment crec que és també un fenomen que està més present. Per exemple, apostar per un tipus de consum més responsable. Comprar és una cosa que fem quasi cada dia i xicotetes decisions de les persones acaben tenint impacte”, apunten des de l'ONG.

Xicotetes decisions com la d'Elena, que aposta per fer una compra més justa i conscient: “Que siga sostenible al llarg del temps, que la gent que està treballant per les matèries primeres i per tal que el producte arribe fins ací tinga uns drets i es distribuïsca un poc més la riquesa”, explica esta clienta.

Els productes de comerç just solen ser més cars que els del comerç tradicional, però tant la clientela com el personal de l'ONG destaquen que esta diferència de preu no és tan gran i, a la llarga, compensa: “Potser t'eixirà un cèntim més car —explica Paco Juan— però la qualitat d'eixe producte serà molt més alta i tindrà un efecte molt positiu en la societat en la qual estàs vivint”. “La qualitat no té res a veure”, confirma Elena. “Si compres productes on saps que els han fet amb més cura, normalment et duren més”.

També et pot interessar

stats