EN CONTEXT | Altes capacitats
L'OMS calcula que un 2% de la població té altes capacitats; a la Comunitat Valenciana només un 0,25% de l'estudiantat està diagnosticada com a tal
Segons l'Organització Mundial de la Salut un 2% de la població té altes capacitats. En canvi, a la Comunitat Valenciana només un 0,25% de l'estudiantat està identificat com a tal. Quines en són les conseqüències?
Des de fa tres cursos, l'IES Ferrer i Guàrdia de València desenvolupa el programa Connectats al Talent, que té com a objectiu detectar talents i impulsar-los al màxim. "La necessitat principal és la detecció per a poder després donar una resposta", manifesta Rosario Escrig, directora d'Inclusió Educativa de la Generalitat.
Actualment, hi ha 140 centres adherits al programa impulsat des de la Generalitat. "El departament d'orientació passa proves a tot l'alumnat de primer", explica Lola Bolufer, directora del centre Ferrer i Guàrdia. "Els xiquets que tenen altes capacitats necessiten fer un pas més; no necessiten només els coneixements curriculars, sinó que sempre busquen alguna cosa més", agrega.
Júlia Guia i Ferre és un d'estos exemples. Actualment té dotze anys, i als sis la identificaren com a alumnat d'altes capacitats. "Els meus professors em donaven temari de tercer, però quan l'acabava, perquè l'acabava més ràpid que la resta, em donaven temari de quart", recorda.
"El 95% de les persones identificades amb altes capacitats són altament sensibles", explica Sonia Sáez, que ho sap per pròpia experiència. Ningú li ho va detectar fins que tenia 44 anys. "És esta sensació de no pertànyer", expressa, i apunta que s'hauria de treballar per identificar-ho abans.
I no només pel bé dels implicats, sinó pel bé de tots. "A mi sempre m'agrada advocar perquè ells estiguen bé", comenta Luz Bueno, psicòloga d'Avast. "Però clar, els grans descobriments i les coses que han fet créixer la societat les han fet les persones més intel·ligents. Tenen un potencial, i el que hem de fer és ajudar-les a desenvolupar-lo", conclou.