Veus expertes preveuen que el 2040 siga l'any en què es vencerà el càncer

12.308 persones van morir el 2023 a la Comunitat Valenciana a causa d'esta malaltia

El càncer està darrere del 23% dels decessos del 2023 a la Comunitat Valenciana / À Punt NTC

L'any passat a la Comunitat Valenciana van morir 45.000 persones. La causa principal van ser les malalties circulatòries, que estigueren darrere d'un 29% de les defuncions, però a molt poca distància, amb el 23% dels decessos, es va situar el càncer: 12.308 persones van morir el 2023 a causa d'esta malaltia.

A pesar de tot, cada dia arriben notícies que parlen de nous avanços per a combatre el càncer. Això significa que estem realment prop de véncer-lo? "El que hem avançat en els últims anys ha sigut moltíssim, però lògicament encara no hem arribat a la curació", explica la prestigiosa oncòloga de l'Hospital Clínic de València Anna Lluch.

Algunes dades, per altra banda, són incontestables. "Cada vegada hi ha més càncer, perquè cada vegada vivim més", apunta Carlos Camps, coordinador de l'estratègia contra el càncer de la Comunitat Valenciana. "També és veritat que cada vegada hi ha més casos entre la gent jove", afegeix.

Però què fa tan difícil curar el càncer? Sobretot que la paraula càncer agrupa més de cent patologies, en què les cèl·lules del cos es multipliquen ràpid i sense control. "Cada persona té un càncer diferent i unes alteracions a les cèl·lules diferents", il·lustra Lluch.

Per això la ciència investiga cada tipus de tumor, que té un tractament singular. Segons apunta Lluch, abans es tractaven tots els càncers de manera similar, mentre que hui en dia es donen tractaments específics per a cada tipus de patologia.

És a dir, que la investigació avança, però pas a pas i contra tumors molt concrets. Per una banda, hi ha tota una nova generació de fàrmacs adaptats a cada tumor. Per altra banda, un altre pilar actual de la investigació anticàncer és la genètica i la intel·ligència artificial.

L'associació CRIS contra el càncer veu realista que el 2040 siga l'any en què finalment el càncer serà vençut. Però, per a assolir esta fita, els professionals sanitaris ho tenen clar: és necessari més finançament.

Curar el càncer, o almenys aconseguir que deixe de ser mortal. Amb tota la cautela del món, la ciència ja veu possible este nou escenari d'ací a uns pocs anys.

També et pot interessar

stats