EN CONTEXT | Llegim cada vegada menys?

Encara que de vegades es pot pensar que llegim poc, des del 2002, les persones que lligen llibres en el temps lliure han passat del 53% al 64% i, en este percentatge, les que més lligen són les dones

Les dades indiquen que cada vegada llegim més / À Punt NTC

De vegades sembla que llegim poc, o que altres alternatives d'oci com el cinema, la televisió o, simplement lliscar per les xarxes socials, ens lleven massa temps per a dedicar-ne a la lectura, però les dades indiquen tot el contrari.

Des del 2002, les persones que lligen llibres en el temps lliure, és a dir, no per faena o estudis, ha passat del 53% al 64%. I en este percentatge les que més lligen són les dones. Però la gran novetat és que la joventut és ara la que més llig.

La prova la trobem en cada estrena que fan pesos pesants de la fantasia o la ciència-ficció com Laura Gallego o Alice Kellen. Allà on van es formen cues i cues de xics i xiques que volen fer-se amb la còpia de l'última novel·la o aconseguir la signatura de l'autora.

Creix la publicació de títols. Més de 85.000 l'any passat, i d'estos, uns 6.000 corresponen a editorials valencianes. El problema que troben els editors és que la quantitat no és sinònim de qualitat.

Hui en dia, molts dels llibres més venuts estan escrits per influenciadors, famosos de televisió o youtubers, però quan quasi un terç de les persones no llig mai, qualsevol manera d'incentivar les ganes d'agafar un llibre és una bona notícia.

Però, on és més comú llegir? Actualment, és quasi tan freqüent llegir en paper (68% de la gent) com en webs de notícies i fòrums (64%), i també hem de tindre en compte la lectura de xarxes socials (60%). Són estes dos últimes opcions les que més creixen.

Les dades són clares: les pantalles, com ha passat amb la tele, els diaris, o tot, també estan canviant la lectura. Destaquem dos plataformes electròniques per a lectors. Una és oficial: eBiblio és la biblioteca pública per internet, i té vora 14.000 usuaris valencians. L'altra és Wattpad, xarxa mundial amb milions d’aficionats. Són maneres noves de llegir que naixen cada dia i cap opció exclou les altres.

També et pot interessar

stats