EN CONTEXT | És necessària la immigració per a mantindre l'estat del benestar?
Quasi una de cada quatre persones que viuen a la Comunitat Valenciana han nascut a l'estranger
Rècord d'immigrants a la Comunitat Valenciana. Quasi un de cada quatre habitants de la Comunitat ha nascut a l'estranger: el 23% de la població. Si ens fixem en el conjunt de l'estat el nombre descendeix fins al 18,5%, que equival a nou milions d'immigrants dels vora 48 milions d'espanyols.
L'evolució del PIB espanyol des de l'any 2000 és pràcticament igual que l'evolució de l'emigració. Tant, que si les comparem, es complementen. Ambdues estaven en el punt més alt tant en els inicis del 2000 com en el moment actual i fan la mateixa parada durant la crisi econòmica de 2008.
Quan preguntem a diversos immigrants que treballen en el sector de la construcció, les respostes quasi sempre són les mateixes: ací hi ha més possibilitats que als països d'origen, necessiten mà d'obra i els sous són millors.
Precisament el sector de la construcció és un dels que necessita, més urgentment, mà d'obra estrangera, ja que no hi ha gent per a cobrir els llocs de faena necessaris. El 25% dels treballadors d'este sector són estrangers, només superat pel de l'agricultura, en què el 26% són treballadors nascuts en altres països. En tercer lloc queda el sector serveis, amb el 17% de treballadors estrangers.
Per al president de la Confederació Empresarial Valenciana, Salvador Navarro no hi ha dubte: la immigració és imprescindible per a la nostra economia. "Espanya és un dels països amb menor natalitat, i necessitem una mà d'obra de fora", afirma el president la patronal valenciana.
Quasi tots els partits reconeixen que és necessària la immigració per a omplir el forat demogràfic i per a espentar l'economia. Però quants immigrants? Pocs polítics posen xifres, però la Ministra d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz, assegura que, per a mantenir l'estat de benestar, Espanya en necessitaria entre 200.000 i 250.000 a l'any, des d'ara fins al 2050.
"Està havent-hi una entrada de més de 600.000 immigrants a l'any en els anys postcovid", apunta Vanessa Campos, professora d'economia de la Universitat de València. Amb estes dades, altres consideren que cal detindre's i analitzar. "Hem de fer una seriosa reflexió amb eixa borsa de dos milions i mig de parats que no volen treballar en determinades professions, dignes totes elles", declara Navarro.
Però la qüestió ja no és si acollim o no la immigració, sinó com la integrem. Segons les últimes dades, el 53% dels immigrants estan en perill d'exclusió social. "El que no pot ser és tindre més de la meitat de la població migrada vivint sota el llindar de la pobresa. Això cap societat decent ho hauria d'acceptar", conclou Campos.