Creix la xifra d’espècies invasores al Mediterrani per l’augment de la temperatura del mar
L’ecosistema marí podria canviar per sempre amb l’arribada d’espècies perilloses com el peix lleó o la caravel·la portuguesa
En els últims anys s'ha disparat el nombre de nits tòrrides a la Comunitat Valenciana, i això té relació directa amb la temperatura del mar, que al Mediterrani està marcant una tendència creixent preocupant. La boia de València no havia registrat mai una temperatura de 29 graus fins al 2022 i els últims tres anys l'ha superada. I no és un cas extraordinari, perquè al Mediterrani oriental la temperatura de l'aigua encara ha pujat més. De fet, el projecte Copernicus ha detectat a través dels seus satèl·lits que la mitjana del mar Mediterrani ha batut este estiu la temperatura mitjana màxima durant més dies.
Estes altes temperatures del mar tenen incidència en la fauna marina. La tendència és clara i ja té conseqüències visibles, ja que està augmentant el nombre d'espècies invasores que poden canviar l'ecosistema marí per sempre. “Cada any notem rècords de temperatura, tant en la superfície com en el Mediterrani”, assegura l’educador de l’Oceanogràfic de València, Mario Romero.
A més, este canvi s'està accelerant. “El Mediterrani és un mar pràcticament tancat. Aleshores el canvi és molt més dràstic. S’està accelerant quasi un 20% més del que es preveia”, explica Romero.
Les conseqüències ja són evidents. Diverses espècies invasores arriben a les nostres costes. Algunes es poden aprofitar en gastronomia, com el cranc blau, però altres són tan temudes com perilloses, com el peix lleó o la caravel·la portuguesa. “Venen de temperatures molt més càlides i ací ja se senten còmodes perquè no tenen depredadors. Poden viure, créixer i reproduir-se molt més ràpid que les espècies d’ací”, afirma l’expert.
I l'altra cara de la moneda és la desaparició d'espècies autòctones, amb un pilar central, que és l’alga dita posidònia. Espècies amenaçades, com la nacra, ja estan en programes de recuperació. En les nostres mans està que siga l'última.