Directes
Ara en la televisió
EL PISET
Ara en la ràdio
TERRITORI SONOR (reemissió)

Cronologia d'una catàstrofe: la ràpida propagació de les flames a l'edifici de Campanar

El foc va deixar deu víctimes mortals, quinze ferits i la societat en estat de xoc

Imatge d'arxiu de l'incendi de Campanar / À Punt NTC

El 22 de febrer del 2024, un foc originat en un dels departaments d'un edifici ubicat a l'avinguda del Mestre Rodrigo de València donava peu a una de les catàstrofes més grans que es recorden a la ciutat des de l'accident de metro del 2006. L'incendi al barri de Campanar va deixar onze víctimes mortals, quinze ferits i la societat en estat de xoc.

El foc s'originava entorn de les 17:30 h a l'apartament 86 del bloc conformat per 138 immobles. La causa, segons va determinar posteriorment la policia científica, va ser una fuita de gas en una nevera. En qüestió de minuts, les flames van arribar fins al balcó, des d'on es van propagar com la pólvora per tota la façana.

A les 18:00 h, l'edifici ja presentava una imatge dantesca, amb les flames llepant bona part de la façana del bloc d'edificis i una fumeguera que era visible des de tota València.

A la zona es van desplegar més de vint dotacions de bombers de l’Ajuntament, dos de la Diputació de València i cinc ambulàncies en un primer moment i es va instal·lar un hospital de campanya al costat. Passades les 19:00 h, s'incorporava la Unitat Militar d'Emergències a petició de la Generalitat per a col·laborar en les tasques de rescat i d'extinció.

Un dels moments més tensos es van viure en directe en el magazín de la vesprada Som de Casa, presentat per Ximo Rovira. El presentador narrava l'instant en què els bombers rescataven, amb una grua, una parella que es trobava atrapada en un dels balcons, totalment envoltat per l'incendi.

Un edifici totalment calcinat

Tal va ser la magnitud del foc que els bombers van haver de passar pràcticament tota la nit del 22 al 23 apagant les flames i refredant la façana, que va quedar totalment calcinada. Les tasques d'extinció continuaven, però passades les 11:30 h del dia 23, després d'apagar la flama, els bombers accediren per primera vegada als immobles cremats.

Els dirigents polítics es van acostar a l'immoble a primera hora del matí per a conéixer l'estat de l'incendi. El president de la Generalitat, Carlos Mazón, l'alcaldessa de València, María José Catalá, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es van desplaçar fins a Campanar per a mostrar el seu suport. A més, el cap del Consell va decretar tres dies de dol oficial i un paquet d'ajudes per als damnificats.

Quasi totes les institucions i entitats valencianes mostraven el seu condol i cancel·laven actes programats en els dies posteriors: esdeveniments polítics, esportius i culturals s'ajornaven per a centrar tots els esforços en la catàstrofe.

A les portes de les Falles, la Junta Central Fallera va decidir cancel·lar l'acte de la Crida —que s'hauria d'haver fet només tres dies després de l'incendi— com a mostra de respecte a les víctimes.

L'endemà al matí de la tragèdia, els bombers van començar a treballar a l'interior de l'edifici calcinat. Van accedir als immobles cremats passades les 11:30 h, en constatar-se que l’immoble no presentava risc d’afonar-se i estava assegurat. A la vesprada, ho va fer la policia judicial per a prendre mostres que ajudaren a avançar en la investigació.

La vesprada del divendres 23 de febrer es confirmaven les pitjors previsions: la delegada del govern espanyol, Pilar Bernabé, compartia amb els mitjans el balanç oficial de víctimes que acabaria sent el definitiu: deu persones mortes i quinze ferides, però fora de perill. L'endemà, però, fonts de la delegació van confirmar que la policia científica va localitzar la víctima número deu de l'incendi de Campanar.

València plora les víctimes del foc

El dia 24, València es despertava amb un veïnat totalment bolcat amb les víctimes. L'Ajuntament de València, amb el suport de tots els portaveus, va decretar tres dies de dol oficial i va elevar "una moció al ple de condol amb les víctimes" de l'incendi de Campanar.

Eixe mateix matí, la plaça de l'Ajuntament va acollir també un minut de silenci multitudinari. Un dels protagonistes de la jornada va ser Julián García, el conserge de l'edifici que va pujar pis per pis per a avisar el veïnat de l'edifici sinistrat.

Els minuts de silenci es van repetir arreu del territori valencià. Entre les poblacions que es van sumar a les mostres de condol del Cap i Casal està Castelló de la Plana, Borriol, Vilafranca, Xàtiva, Ontinyent o el Campello.

A més, els propietaris dels habitatges cremats per l'incendi van començar a organitzar-se el dissabte 24 de vesprada per a reclamar ajudes especials per a les persones afectades. Com a primera mesura, l'Ajuntament de València posa a disposició dels veïns i veïnes que han perdut la casa i ho desitgen habitatges públics al barri de Safranar.

Un any després, la reconstrucció està en el punt de mira

Encara que hi havia molts dubtes, finalment es va optar per reconstruir l'edifici de Campanar. A finals de gener van acabar les tasques de desenrunament dels dos blocs, després de cinc mesos de treball, i ara el punt de mira està en la reconstrucció, que començarà aproximadament a l'estiu.

Per a la pell exterior de l'edifici s'ha triat el material ceràmic per a allunyar-se completament de l'anterior material, que va ser clau a l'hora de contribuir a la propagació del foc. A més a més, este nou material ajudarà a donar un nou aspecte visual a l'edifici per a deixar enrere un dels episodis més foscos de la història recent de València.

València Incendi edifici Campanar

També et pot interessar