Directes
Ara en la televisió
EN DIRECTE
Ara en la ràdio
PODRÍEM FER-HO MILLOR

Cronologia de la DANA: els moments clau d'una tragèdia històrica

Es tracta del pitjor desastre amb pèrdua de vides humanes ocorregut mai a la Comunitat Valenciana

Diverses persones caminen per un carrer de Paiporta ple de fang / Eva Máñez (Reuters)

L'episodi de pluges torrencials que ha colpejat part de la província de València fa una setmana ha estat qualificat per l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) com la gota freda “més adversa del segle a la Comunitat Valenciana”; una DANA (embossament d'aire fred en capes altes) que ha recordat la gran crescuda del Túria del 1957, el temporal de l'octubre del 1982 (el de la pantanada de Tous) o el de novembre del 1987 (que va causar l'última gran riuada de la Ribera). La tragèdia, ha deixat al seu pas almenys 211 persones mortes i 89 desaparegudes, i la gestió de la mateixa, ha assestat un dur colp a la confiança de la població en les institucions públiques. Esta és la cronologia dels fets:

Diumenge 27 d’octubre: els acumulats totals "poden superar els 400 l/m²"

Dos dies abans que la DANA començara a descarregar de valent, el servei de meteorologia d'esta casa, À Punt Oratge, va advertir de l'inici del temporal amb la caiguda de les primeres precipitacions. Tot i que va començar a ploure al terç nord, s'hi avisava que l’aigua cauria en tot el territori, especialment des de dilluns 28 de vesprada i dimarts 29. Les previsions en eixe moment ja indicaven que els acumulats totals “podrien superar xifres molt elevades, fins i tot els 400 l/m²”.

Dilluns 28 d’octubre: el temporal s'acarnissa

La jornada va començar amb pluges molt fortes a les comarques de Castelló. De fet, es registraren més 100 l/m² en diversos punts de la Plana Alta i l’Alcalatén, com ara la Pobla de Tornesa, Xodos o Cabanes, segons les dades facilitades per l’Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet).

El mateix dia, ja de vesprada, l'Aemet alertava que la intensitat de la DANA s’elevaria de cara a dimarts i que, per tant, s'activaven avisos de nivell taronja a l'interior central. Segons l'ens meteorològic, podia haver-hi "crescudes en rambles i inundacions en zones baixes". Les previsions eren de precipitacions intenses i extenses en gran part de la Comunitat Valenciana, fins al punt que el convertirien en el dia amb més pluja acumulada de l'episodi.

De fet, durant eixa mateixa vesprada, diversos municipis del Baix Vinalopó i de la Canal de Navarrés, el Camp de Túria i la Ribera, van suspendre les classes de l'endemà preventivament.

Dimarts 29 d’octubre: dia de la catàstrofe

En la matinada de dilluns a dimarts un sistema convectiu mesoescalar (SCM) estacionari —un tren de tempestes— va agranar la província de València de sud-est a nord-oest, i hi va deixar registres superiors als 150 l/m² durant les primeres hores del dia en alguns punts de la Ribera Alta. L’aparat elèctric va donar pas a ramassades d’aigua, que queia amb intensitat torrencial en alguns punts com Alberic, la Pobla Llarga o Carcaixent. Recordem que aquell dia una desena de municipis havia decidit cancel·lar les classes per precaució, mesura a la qual es van afegir també la Universitat de València i la Universitat Politècnica (UPV) en els campus de Gandia i Ontinyent. La radiotelevisió valenciana va bolcar-se en la cobertura de la DANA des de bon matí, i gran part de la programació va estar dedicada a seguir l'evolució del temporal.

A les 6:59 hores, l’Autoritat Portuària de València va decidir tancar el trànsit marítim, segons informaren a través del seu perfil en la xarxa social X. 

A les 7:45 hores, els registres arreplegats per Avamet constataven que aquella matinada hi havia hagut pluges torrencials en pobles com ara Alberic, la Pobla Llarga o Carcaixent. En eixe moment ja s'acumulaven quantitats superiors als 100 l/m² en alguns punts de la Ribera Alta. L'Aemet ja havia decretat a esta hora l'avís roig per risc extrem de pluges al litoral sud de la província de València fins al migdia, ja que s’esperava que en alguns punts s’arribara als 90 l/m² en una hora, i 180 litres en dotze hores; un llindar que ja s'havia superat tant en la quantitat acumulada com en intensitat. Així mateix, l'interior de la província de València estava en avís taronja per pluges de fins a 40 l/m² en una hora (140 litres en dotze hores) i la resta de la Comunitat Valenciana, en avís groc. 

Poc després de les 8:30 hores, la Direcció General de Trànsit (DGT) va informar de diverses incidències a causa de les fortes tempestes. Destacaven el tancament de l’A-7 a Montortal en el quilòmetre 376 en sentit Alacant.

A les 9:30hores, la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, es va reunir amb els diferents cossos i forces de seguretat de l’Estat, amb Adif, Renfe i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, per a analitzar l'evolució de la DANA.

A les 9:48, l’Aemet va ampliar l’avís roig —que fins aquell moment afectava només el litoral sud— també al litoral i interior nord de la província de València per pluges d’intensitat torrencial. En un inici, es mantindria actiu fins a les 18:00 hores.

Passades les 10:00 hores començaren a estendre's en les xarxes socials multitud de vídeos que mostraven ja baixos negats en poblacions de la Ribera Alta, com per exemple Carlet. Immaculada Piles, cap de servei d'Emergències de la Generalitat, explicava a Les notícies del matí que esta comarca era la més afectada i que els estava telefonant molta gent que no podia eixir dels municipis, tot i que es trobaven "en situació de seguretat".

També es van fer virals les imatges dels bombers de València rescatant amb helicòpter un camioner que havia bolcat a Alzira i havia quedat atrapat per l'aigua de la riuada.

Rescat del camioner atrapat / CPBV

Poc abans del migdia, a les 11:45 hores, després d'un acte oficial per a rebre la certificació Aenor a la Comunitat Valenciana, el cap del Consell, Carlos Mazón, va comparéixer davant dels mitjans per a demanar a la ciutadania que evitara els desplaçaments innecessaris. També va afirmar que no hi havia constància de danys personals, però sí de vehicles atrapats, una vivenda inundada a Torís amb cabres dins que s'havien ofegat i una residència d'ancians a Carlet amb dos pavellons negats, tot i que la situació allà estava "controlada". En aquella intervenció, arreplegada en directe per À Punt en el magazín Bon dia, Comunitat Valenciana, Mazón va dir que no hi havia alerta hidrològica activa i que els embassaments valencians, molt per davall de la capacitat habitual, tenien marge per a anar acumulant l'aigua que estaven rebent "sense problemes".

A més, va afegir que les previsions indicaven "que el temporal s'estava desplaçant cap a la regió muntanyenca de Conca" i que s'esperava que vora les 18:00 hores disminuïra "la intensitat a la resta de la Comunitat Valenciana".

Minuts després, cap a les 12:00hores, l’Aemet va abaixar de roig a taronja l’avís per tempestes torrencials al litoral sud de la província de València, però mantenia en el màxim nivell la part nord. A eixes hores, els bombers del Consorci Provincial ja havien atés més de 50 incidències relacionades amb la pluja.

A les 12:20 hores, el cap de Climatologia d'Aemet, Jose Ángel Núñez, intervé en el programa de ràdio El Rall i adverteix que, tot i que les precipitacions es focalitzen a l'interior, cal estar molt pendents de la situació al litoral. "Cal no confiar-se, perquè estes situacions amb precipitacions torrencials en serres de l'interior són les més perilloses per això precisament, perquè són en les que l'aigua corre, arrossega cotxes, i veiem rambles i barrancs crescuts", va detallar.

Àudio
Intervenció de Jose Ángel Núñez en el programa de ràdio El Rall, a les 12:20 del dia 29 d'octubre de 2024

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Al voltant de les 12:30 hores, este mitjà continuava informant en un seguiment exhaustiu minut a minut de les múltiples empremtes que deixava la DANA a les comarques del centre: talls de trànsit, carrers inundats, classes suspeses en diversos municipis, arbres caiguts i més danys en el mobiliari públic. S'hi va informar que, per exemple, a la Vall dels Alcalans (demarcació que inclou municipis com Llombai i Montroi) havien caigut entre 150 i 200 litres per metre quadrat en només dos hores, segons Emergències de la Generalitat. La Conselleria d'Educació ja havia anunciat a esta hora que més de 60 municipis suspenien les classes, i la UV va decretar el nivell 3 d'emergències per a parar l'activitat lectiva en tots els campus.

A les 12:51 hores, el Centre de Coordinació d'Emergències va fer-se ressò en X d'un avís especial d'alerta hidrològica als municipis de la zona del barranc de Poio emés a les 12:20 hores. Este torrent, que se n'eixiria de mare hores després i provocaria una catàstrofe devastadora a l'Horta Sud, arrossegava ja 264 m³ d'aigua per segon a l'estació d'aforament de Riba-roja, amb tendència ascendent, i les precipitacions continuaven a la capçalera del riu, segons el document. Des d’Emergències es dirigiren a les autoritats locals perquè adoptaren mesures preventives per tal d’evitar que les persones accediren als voltants del barranc. 

Les dades de la rambla es podien consultar de manera pública a la web del SAIH (Sistema Automàtic d'Informació Hidrològica de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer) en temps real.

Estes eren les carreteres tallades a les 12:55 hores:

Carreteres tallades a les 12:55 de dimarts 29 d'octubre / Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori

A les 13:30 hores, la Direcció General de Trànsit (DGT) va anunciar que l'evolució de les pluges havia provocat el tall en el trànsit de l'A-3 a l'altura de Requena, i l'N-III.

Vora les 13:40 hores, va intervindre en directe  l'alcalde d'Utiel, Ricardo Gabaldón, en el programa de ràdio El Rall, i avisa que el riu Magre ja s'està desbordant al seu pas pel terme municipal, i que hi ha carrers i passos subterranis completament innudats.

Àudio
Entrevista a Ricardo Gabaldón, alcalde d'Utiel

Your browser doesn’t support HTML5 audio

A les 14:00 hores, la Diputació de València va enviar un correu massiu a la plantilla avisant de l'alerta meteorològica per pluges i acordava tancar tots els centres de treball dependents de la corporació provincial "per a evitar riscos als treballadors".

A les 14:15 hores l'alcalde d'Utiel tornava a intervindre en l'informatiu d'À Punt NTC per a contar que la situació allà era "crítica, dantesca". "No recorde haver vist res igual", va insistir abans de relatar que els carrers semblaven rius que arrossegaven amb força vehicles i contenidors. En este punt, el regidor Ricardo Gabaldón ja anticipava que la vesprada seria "molt complicada", i va advertir el veïnat que no isquera de casa encara que veieren els cotxes navegant, perquè el riu Magre estava desbordat al terme municipal. "El que importa és preservar la integritat física del veïnat".

A les 14:20hores, la consellera de Justícia i l'Interior, Salomé Pradas, va demanar "molta precaució al veïnat dels municipis per on discorren el riu Magre i el barranc de Poio". En un missatge en el seu compte d’X va recordar que s’havia decretat l'emergència hidrològica en eixes zones i que no s’havien d'encreuar els llits ni acostar-se a la vora dels rius. 

A les 15:00 hores, el Centre de Coordinació d’Emergències va establir la situació 2 del Pla Especial d’Inundacions a la comarca de la Plana d’Utiel-Requena, mentre que a la Ribera Alta estava activa la situació d'emergència 1 per pluges.

A les 15:20 hores, la delegada de l’executiu espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, va informar que la Conselleria de Justícia i Interior havia demanat al govern central l’activació de la Unitat Militar d’Emergències (UME) per a donar suport a causa de la situació provocada per la DANA a Utiel. “Des del govern d'Espanya atenem la petició i col·laborem amb ells”, va afegir. 

A les 16:21 hores, l'equip de meteorologia d'À Punt alertava també de la gran quantitat de pluja acumulada a Utiel en només 10 hores i insistia que calia evitar desplaçaments innecessaris.

Uns minuts després, a les 16:35 hores, avisava que calia estar molt atents a les poblacions per on discorre la rambla de Poio, perquè el cabal havia passat de 0 a 300 m³ per segon en molt poc de temps durant el matí.

A partir de les 17:00hores comença a detectar-se una crescuda molt forta a la rambla de Poio. L'evolució del torrent, que va arribar a assolir un cabal de més de 2.000 m³ per segon —quatre vegades el de l'Ebre—, queda palesa en el mesurament que en va fer la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX).

A esta mateixa hora, les primeres unitats de la Unitat Militar d’Emergències (UME) eixiren de la base Jaume I de València per a intervindre a Utiel pels efectes provocats per la DANA.

Poc abans de les 18:00 hores, moment en què inicialment es preveia que acabaria l'avís roig d'Aemet per pluja, l'organisme en va fer una actualització per a prolongar-lo fins entrada la nit.

Vora les 18:30 hores, el riu Magre es desbordava també a la Ribera Alta, al pas pels termes municipals d'Algemesí i Carlet. En esta última població es va registrar un tornado, amb ratxes de més de 220 km/h, que va destruir una nau industrial i va bolcar almenys un camió a l'A-7.

A esta hora Adif va suspendre temporalment la circulació en la línia d'alta velocitat Madrid-València per acumulació d'aigua entre Setaigües i Xiva, i també va parar els trens convencionals entre València i Utiel pel mateix motiu.

Al voltant de les 19:00 hores, una de les passarel·les de vianants de Picanya va caure per la força de l'aigua que arrossegava el barranc de Poio, també conegut com el barranc de Xiva. Molts municipis de l'Horta Sud començaren a negar-se, com Paiporta.

A les 19:30 hores, Emergències de la Generalitat va declarar la situació 2 en tota la província de València a causa de l'evolució del temporal de pluja. En el seu compte d'X va informar de l'alerta nivell roig en tot el litoral nord de València, i alerta nivell taronja per pluges a l'interior sud i en tot l'interior de València.

Abans de les 20:00 hores, el barranc de Poio també se n'havia eixit per Catarroja.

A les 20:11 hores es va enviar l'avís de Protecció Civil, a través de l'alerta telefònica Es-Alert, per a demanar a tota la ciutadania de la província de València que evitara qualsevol desplaçament i que s'informara de l'evolució de l'episodi a través de fonts oficials, l’112 i À Punt. 

A les 21:30hores, el president de la Generalitat, Carlos Mazón, va dirigir-se a la ciutadania per a informar que havia demanat al Ministeri de l'Interior i de Defensa que tingueren preparats tots els efectius disponibles. "No sabem el que necessitarem", va concretar. El cap del Consell també va indicar que les xarxes de comunicació havien col·lapsat i que hi havia una sobresaturació de línies. Tampoc podia confirmar en aquell moment que hi haguera pèrdua de vides humanes. Finalment, el mandatari va comunicar que els canals oficials per a informar-se de l'evolució de la DANA eren les xarxes socials d'Emergències de la Generalitat i la ràdio, televisió, web i xarxes socials d'À Punt.

Des d'aleshores fins a la mitjanit, les imatges de cotxes atrapats en autovies principals com l'A-3 i l'A7 i de carrers de pobles completament negats foren la tònica en les xarxes socials. Fins i tot una de les pistes de l'aeroport de València va omplir-se d'aigua, amb avions nadant.

Dimecres 30 d’octubre: es confirmen les primeres víctimes

Passades les 00:30 hores, el president de la Generalitat confirmava la pitjor de les notícies en una nova compareixença: s'havia pogut accedir "als punts més conflictius" i s'havien "trobat cossos sense vida". En aquell moment no en va donar més detalls, perquè, segons va explicar, no s'havia pogut contactar amb les famílies de totes les víctimes.

A les 7:00 hores del matí, els telèfons mòbils de la ciutadania de la província de València tornaven a sonar en una segona alarma massiva de Protecció Civil, en la qual es demanava prudència a la població i que preventivament s'evitaren els desplaçaments innecessaris per les carreteres de les comarques centrals.

A la llum del dia, les imatges de la devastació a causa de les riuades eren insòlites en molts municipis de la província.

A les 8:30hores, Mazón indica que hi ha "múltiples víctimes mortals" i activa el corresponent procediment per a gestionar una catàstrofe de magnituds molt elevades en cost humà, però continua sense donar-ne una xifra concreta. 

No serà fins passades les 9:00 hores quan el Centre de Coordinació Operatiu Integrat (Cecopi) llança el primer balanç oficial de pèrdues humanes: almenys 51 víctimes mortals. La xifra era provisional i, de fet, s'ha anat incrementant progressivament al llarg d'esta setmana, a mesura que han anat avançant les tasques dels equips de rescat. L'última actualització, a data de 5 de novembre i que tampoc és definitiva, n'eleva la quantitat a 211.

Set dies després de la tragèdia, l'operatiu continua treballant a estall per a trobar les persones encara desaparegudes i netejar els carrers de la zona per tal que el veïnat puga començar a refer la seua vida.

DANA 2024

També et pot interessar