Cues multitudinàries per a aconseguir la targeta del transport gratuït desborden els ajuntaments de l'Horta Sud

El veïnat, entre les queixes per les llargues esperes i la por que s'esgoten els títols abans que els arribe el torn per a fer el tràmit

Una llarga cua ix de la plaça Major de Paiporta fins als carrers del voltant / À Punt NTC
À Punt NTC
Laura Garsando @apuntnoticies
Amparo Martín
19 de febrer 2025 - 11:37 Actualitzat: 19 de febrer 2025 - 14:11

Cues interminables que s'allarguen hores i peguen la volta a places i carrers. És la imatge que es repeteix des d'este dilluns als municipis de la zona zero de la dana, a l'Horta Sud, amb centenars de persones que han acudit a les oficines municipals per a aconseguir una de les preades targetes de transport gratuït anunciades per la Generalitat per als afectats per la catastròfica dana, amb el nom "Recuperem València". Si ahir es feren virals estampes de fileres humanes esperant a Catarroja, hui un equip d'À Punt NTC ha constatat que la tònica és la mateixa Paiporta. Ací el veïnat s'ha encomanat a la dita que qui matina fa farina i s'han llançat al carrer a les sis del matí per a intentar ser els primers a la plaça Major, on s'ha habilitat l'oficina municipal per a sol·licitar el títol que els permetrà usar debades el metro i el tramvia, els trens de Rodalia, els autobusos urbans de València i els de línies interurbanes durant tot l'any.

A les huit, després de dos hores d'espera, els més afortunats, al capdavant de la cua, han començat a ser atesos per tècnics municipals. Mentrestant, la filera és cada vegada més llarga, per davall del porticat de la plaça Major i eixint al carrer de l'Església, més enllà de la parròquia de sant Jordi Màrtir. Dos minuts caminant a pas lleuger, el temps que han tardat els professionals desplegats per este mitjà per a recórrer tota la serp de gent.

Els que esperen es debaten entre l'expectació, la por que s'esgoten les 22.000 targetes disponibles hui abans que els arribe el torn i la resignació. La cua avança amb comptagotes, així que la paciència és fonamental. Alguns, fins i tot, han optat directament per traure cadires perquè el temps d'espera siga més suportable. Molts diuen que tant de bo no necessitaren estos títols —unes cartolines rectangulars que els tècnics municipals de cada poble han de registrar a mà—, però l'emergència els ha capgirat la vida i tota ajuda és poca ara mateix per a tractar de recobrar certa normalitat. Lamenten l'espera tan llarga, que potser els ocuparà tot el matí, i es queixen per la falta de punts habilitats per a dur a terme el tràmit, un a tot Paiporta, o pel fet que siga presencial en plena era de les tecnologies. Són les crítiques més repetides pels veïns i veïnes amb què ha parlat À Punt NTC.

"Hauria preferit que ens l'enviaren a casa i no estar ací dos hores a la cua. Gràcies que el temps acompanya, però em sembla un poc fort, hi ha gent gran esperant", comenta una resident. "Es poden fer les coses d'una altra manera, molt més bé. No sabem per què no ho han fet en línia i amb més punts... Ens tirarem ací tot el dia", lamenta una altra.

Els ajuntaments, col·lapsats

La realitat és que la tramitació dels abonaments de transport gratuït que ha d'expedir la Generalitat al veïnat dels 31 pobles més colpejats per les inundacions del 29 d'octubre és polèmica i no exempta de crítiques, sobretot per part dels ajuntaments, que fan d'intermediaris amb la població. L'afluència de demandants ha superat de llarg les previsions i els municipis estan desbordats, sense personal ni prou infraestructura. Cada consistori ha decidit com i quan fer el repartiment. Alguns com Catarroja, Picanya o Paiporta han protestat perquè no han arribat prou targetes ni els mitjans necessaris per a atendre tal volum de peticions i reclamen més ajudes a l'administració autonòmica per a unes corporacions que ja estaven col·lapsades per la gestió de la dana.

Per exemple, l'alcaldessa de Catarroja, Lorena Silvent, va criticar el procés coordinat pel govern valencià en eixir de la reunió del Cecopi ahir i va posar el focus en la manca de títols: "Hem rebut 3.000 targetes del transport públic gratuït en un municipi de 30.000 habitants". També va lamentar la manera de gestionar-ho, que considera obsoleta: primer l'administració envia "un cartó que s'ha d'omplir manualment" i que després "un funcionari revisa", abans d'enviar la targeta física a casa. "No és gens modern, podrien enviar una aplicació, o un QR, digitalment", va suggerir. A Massanassa s'estan repartint vora 6.000 unitats en dos punts, un a l'ajuntament i un altre addicional a l'oficina del PROP. "Passa el de sempre: tot el món vol vindre el primer dia", ha comentat l'alcalde, Paco Comes.

El conseller de Medi Ambient i Infraestructures, Vicente Martínez Mus, ha respost les crítiques amb un missatge en qu a la calma i ha garantit que "ningú" es quedarà sense l'abonament perquè el termini de sol·licitud no s'acaba i n'hi ha per a tots. Ha reconegut que la tasca al davant és "àrdua" i "difícil" perquè s'ha de fer arribar la targeta física als vora 400.000 valencians i valencianes que, segons calculen, poden beneficiar-se de la mesura. També ha justificat els temps i forma del procés, perquè arreplegar el cartó presencialment era la manera "més ràpida i efectiva": "Si haguérem esperat a la remissió per correu se'ns n'anaven els dies". Martínez Mus també ha recordat que la població menor de 31 anys ja té debades el transport públic fins al 30 de juny gràcies a les bonificacions de la Generalitat, per això no cal que demanen ja este títol.

El termini de sol·licitud no s'acaba, tots els usuaris podran tindre targeta Vicente Martínez Mus - Conseller de Medi Ambient, Infraestructures i Territori

En vigor a partir del 24 de febrer

Tot i que el termini per a demanar els abonaments va obrir-se dilluns, no serà fins al 24 de febrer quan podrà començar a usar-se. Són els ajuntaments els que tramiten la sol·licitud per a "agilitzar-ne la gestió", de manera que les targetes s'arrepleguen en les localitats de residència, segons ha explicat la Generalitat. El procés s'ha organitzat en dos grups, començant per les 31 poblacions més afectades: Sedaví, Paiporta, Massanassa, Alfafar, Llocnou de la Corona, Benetússer, Picanya, Catarroja, Algemesí, Beniparrell, Aldaia, l'Alcúdia, Albal, Guadassuar, Riba-roja de Túria, Alaquàs, Sot de Xera, Riola, Xiva, Loriguilla, Xest, Catadau, Pedralba, Utiel, Llombai, Montserrat, Godelleta, Quart de Poblet, Xirivella, Benicull de Xúquer i Xestalgar, així com les pedanies de València Castellar-Oliveral, el Forn d’Alcedo i la Torre.

El veïnat pot dirigir-se estos dies a l'ajuntament, on hi ha diverses persones autoritzades per a la distribució de les targetes, que completen una base de dades en línia quan comproven que el sol·licitant residia en el municipi afectat abans del 29 d’octubre, l'únic requisit exigit. En acabar este procés, el beneficiari rep el títol, on consten les dades personals i el segell de l’ajuntament corresponent, que li permetrà pujar al transport públic sense pagar bitllet durant tot el 2025.

Més de 100.000 abonaments repartits als municipis

D'acord amb les xifres que ha donat a conéixer hui el conseller Martínez Mus, fins a la data la Generalitat ha fet arribar més de cent mil targetes de "Recuperem València" als ajuntaments participants —55.000 ahir i altres 50.000 hui—. A més, l'administració autonòmica ha reforçat la xarxa de repartiment dels abonaments amb dos noves oficines administratives PROP a Benetússer i Algemesí, amb l'objectiu de facilitar la presentació de sol·licituds d'ajudes per la dana. Estos espais, on també es pot demanar la targeta, se sumen a les situades a Massanassa i Paiporta.

També et pot interessar

stats