La possible tornada de la Copa de l'Amèrica a València enfronta empresaris i veïnat
Els primers esperen que s’aposte pel retorn de la regata, i els segons afirmen que “no comportarà cap benefici”
Després del pronunciament de la Generalitat i l'Ajuntament de València a favor que la Copa de l'Amèrica torne a la capital quinze anys després, este dijous —tres dies després d’acabar a Barcelona l’edició d’enguany— s'hi han pronunciat representants empresarials i veïnals. Les postures per a recuperar l'esdeveniment que encara està enlaire, tant quant a la seu definitiva com pel que fa a una la ubicació dins del port de València, són ben diferents.
Des de Barcelona, el secretari general de l’Associació Valenciana d’Empresaris, Diego Lorente, ha manifestat en declaracions als mitjans la seua esperança perquè les institucions aposten per la tornada de l’esdeveniment esportiu a València, ja que representa un revulsiu econòmic per a la ciutat. “Tant de bo en esta nova oportunitat que sembla que tenim aposten fort perquè vinga”.
Res a veure amb la postura veïnal que hui ha recordat el deute que va deixar l'esdeveniment esportiu i que prega que no es cometen les mateixes errades en una València ben diferent dècada i mitja després. María José Broseta, presidenta de la Federació Valenciana d’Associacions de Veïns, ha assenyalat, en declaracions a À Punt NTC, que, en estos moments que es parla del problema de la turistificació de València, tornar a celebrar-hi la Copa Amèrica “no comporta cap benefici”.
Per la seua part, Antonio Montiel, portaveu de la plataforma Comissió Ciutat-Port, ha manifestat que "s'està intentant imitar el període de Rita Barberá, d'Eduardo Zaplana i Francisco Camps, quan es volia posar València en el mapa i per a fer-ho es van fer milions d'inversió". Montiel ha demanat que eixa despesa es destine a altres objectius, com "construir habitatge social", la millora de qualitat de vida de les ciutats o bé la lluita contra el canvi climàtic. "Furtar diners", en les seues paraules, per a destinar-lo a esdeveniments que després "només pot gaudir gent amb molts diners, que arriba en megaiots i que pot pagar apartaments a preu d'or per a quinze dies, és una errada".
Per al portaveu de la plataforma, la Copa de l'Amèrica "és un esdeveniment que després no dona tant de profit a la Comunitat Valenciana". El rendiment econòmic, "en termes de llocs de treball" i ha afegit que "la immensa majoria dels milions que es van invertir els van posar la mateixa Generalitat, l'Ajuntament de València i el govern central".
La façana marítima que va acollir l'última competició actualment ja està ocupada per noves activitats empresarials i, per tant, en cas de celebrar-se la regata a València, només cabria a la Marina Sud. Uns 80.000 metres quadrats que haurien de ser reconvertits en temps rècord si l'organització elegeix tornar ací i on encara són visibles empremtes de l'últim circuit de Fórmula 1 de la mar que es va celebrar el 2010.
Diana Morant assegura que "no és una prioritat"
La ministra de Ciència, Innovació i Universitats i secretària general del PSPV-PSOE, Diana Morant, ha assegurat este dijous que la Copa de l'Amèrica "no és la prioritat de la Comunitat Valenciana" i ha explicat que quan sent el PP "parlar de la Copa de l'Amèrica, la Fórmula 1 o les visites del papa" es posa "a tremolar".
"Van deixar 400 milions d'euros per pagar en l'última Copa de l'Amèrica els pares polítics dels actuals dirigents, com és el cas de Zaplana, que entrarà a presó condemnat, per la qual cosa d'estos gestors no em fie", ha recalcat Morant, en declaracions en arribar a l'esdeveniment internacional tecnològic VDS. "Que arregle el que està destrossant i després ja parlarem de la Copa de l'Amèrica i altres coses", ha insistit Morant en resposta a les demandes de Mazón.