Disminueix l'obesitat infantil a Espanya, però es cronifica en els menors que viuen en entorns vulnerables

El 20% dels menors d'entre 6 i 9 anys pateix sobrepés a Espanya, una xifra que supera el 23% quan parlem d'infants vulnerables

El menjador escolar d'un centre valencià / À Punt NTC

L'excés de pes en xiquets i xiquetes d'entre 6 i 9 anys ha baixat un 4,5% des del 2019 però ha augmentat en aquells que viuen en famílies amb rendes més baixes. És la principal conclusió de l'estudi Aladino presentat este dimecres pel Ministeri de Consum, que ha subratllat que no es pot abaixar la guàrdia amb este problema de salut pública. “No podem conformar-nos”, ha dit el ministre Pablo Bustinduy.

Actualment, la prevalença de l'obesitat infantil és del 15,9%, mentre que en 2019 era del 17,3%. Disminueix també la prevalença del sobrepés, que és del 20,2% (en 2019 era del 23,3%), així com l'excés de pes: el 36,1% dels menors en tenen, quan abans la proporció era del 40,6%.

Una realitat que contrasta amb la dels menuts i menudes que viuen en entorns vulnerables. En les llars amb ingressos de menys de 18.000 euros bruts anuals, la prevalença d'obesitat (23,6%) és major respecte a la de 2019, que eren del 23,2%. Mentre que la de sobrepés ha disminuït un punt, en passar del 24% al 23%. Unes xifres que s'han mantingut pràcticament inalterables des del 2011 i que segons l'estudi suposen una potencial cronificació de l'excés de pes en escolars de famílies vulnerables i un augment de la desigualtat en la salut respecte a la dels xiquets i xiquetes procedents de rendes altes. "Una realitat inacceptable en una democràcia", ha manifestat Bustinduy.

La diferència de percentatges s'explica pels hàbits alimentaris. Mentre que el 45% dels escolars consumeix fruita cada dia, en les rendes més baixes el percentatge baixa fins al 36%. Si parlem de verdura la mitjana de consum és de vora un 24%, enfront del 19% dels menors més vulnerables. Quant als refrescos amb sucre, el 3,8% dels escolars els consumeix més de tres dies a la setmana, mentre que en les famílies amb menys recursos es dispara fins al 7,8%.

Estes dades són especialment preocupants perquè des de l'Institut de la Joventut alerten que el 80% dels adolescents amb obesitat seran adults amb obesitat.

Per a reduir-les, el Ministeri de Consum treballa ja en un reial decret de menjadors escolars saludables “per a garantir que, almenys, les cinc menjades setmanals que es fan a l’escola siguen saludables i asseguren una dieta variada i equilibrada”, ha indicat Bustinduy. 

També et pot interessar

stats