Elx sol·licitarà a l'executiu espanyol l'anul·lació dels sumaris judicials de Miguel Hernández

La moció, promoguda per Compromís, s'ha aprovat amb l'abstenció del PP i el vot en contra de Vox

Foto inèdita de Miguel Hernández a València / Walter Reuter

El ple de l'Ajuntament d'Elx, al Baix Vinalopó, ha donat llum verda a una moció plenària de Compromís a favor d'adherir-se a la petició de reconeixement i reparació personal del poeta oriolà Miguel Hernández. La proposta ha tirat endavant amb el suport d'esta formació i del PSPV-PSOE, l'abstenció del PP i el vot en contra de Vox, soci de govern dels populars al consistori.

Per a Joan Pàmies, investigador i autor de l’escrit de reconeixement de Miguel Hernández, “ha sigut un tema de replegada de la història de Miguel Hernández i de la història d’Espanya”, perquè, afirma, “no és un tema de partidisme polític, sinó de recuperació de la història, que és important. El que és lògic és que s’aprove, perquè Miguel Hernández és un poeta d’Espanya i és un poeta d’Elx, és un símbol”.

Compromís ha presentat la moció al ple del mes de setembre i, en ella, sol·licita a l'executiu espanyol l'anul·lació dels sumaris judicials contra Miguel Hernández, que van condemnar a mort el poeta oriolà, així com efectuar una declaració de reconeixement i reparació personal del poeta i la seua família, la qual ha posat en marxa la iniciativa de la mà de Pàmies. La portaveu d'esta formació, Esther Díez, ha dit en la sessió plenària que la moció busca "posicionar al consistori en el costat de la defensa dels valors democràtics”.

Per altra banda, la portaveu de Vox, Aurora Rodil, ha proposat una esmena amb el següent enunciat: “Instar el govern d'Espanya que anul·le tots els processos judicials injustos que es van iniciar contra civils en la Guerra Civil i posteriorment a ella, com el de Miguel Hernández, José Antonio Primo de Rivera o Federico García Lorca, entre altres, perquè la memòria no siga selectiva i busque la reparació entre totes les víctimes”.

Compromís ha rebutjat l'esmena plantejada per Vox en considerar que “no es pot permetre que s'equipare la figura de defensors de la llibertat com Miguel Hernández o Federico García Lorca amb un feixista com José Antonio Primo de Rivera”.

Mentrestant, el portaveu del PP i alcalde, Pablo Ruz, ha retret que el ple municipal no té “potestat ni capacitat d'anul·lar sentències” i ha afirmat que “ha sigut el PP qui ha estat al costat de la reparació moral de Miguel Hernández”.

Al seu torn, el regidor socialista Mariano Valera ha remarcat la iniciativa posada en marxa sobre la reparació personal de Miguel Hernández per a “no fer callar la veu ni caure en l'oblit” del poeta.

El PSPV demana a les Corts que reconega la nul·litat dels juís sumaris de Miguel Hernández

A més, este dilluns, el grup parlamentari del PSPV a les Corts ha presentat una declaració institucional en la qual demana al parlament valencià que reconega la nul·litat dels judicis sumaris del poeta alacantí Miguel Hernández. Així ho ha anunciat el síndic socialista, José Muñoz, que ha defés que la figura "del nostre poeta més universal representa la lluita per la llibertat i la igualtat".

"Miguel Hernández va patir, igual que molts represaliats espanyols, la tortura del silenci i l'assassinat per omissió", ha lamentat. Muñoz considera que el president de la Generalitat, Carlos Mazón, "ha traït la memòria" de Miguel Hernández en permetre que el PP d'Oriola rebutjara que es faça una declaració de reconeixement i reparació personal a favor del poeta i la seua família i la petició de nul·litat dels juís sumaris.

També et pot interessar

stats