Els Estats Units exclouen Europa de les negociacions de pau per a Ucraïna

Macron ha convocat una cimera extraordinària amb els socis de la Unió i el Regne Unit

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, i el president dels Estats Units, Donald Trump en una imatge d'arxiu / Shannon Stapleton (Reuters)

Els Estats Units deixen Europa fora de les negociacions de pau per a Ucraïna, que començaran esta setmana a l'Aràbia Saudí. Un desaire més que arriba després de la guerra comercial i del furibund atac a les democràcies europees. Davant d'este canvi de paradigma, el president francés, Emmanuel Macron, ha convocat per a este dilluns una cimera extraordinària amb els socis de la Unió i el Regne Unit. 

No està ni un mes en el càrrec, però a Donald Trump li ha sobrat temps per a dinamitar les relacions amb Europa. L'últim desaire que ha fet als 27 té a veure amb Ucraïna. No vol que la Unió participe en el procés de pau que esta mateixa setmana ha de començar a l'Aràbia Saudí. L'encarregat de comunicar-ho ha sigut Keith Kellogg, enviat especial per a Ucraïna, en la conferència de seguretat de Múnic.

Per a Europa és un colp molt dur, ja que durant tres anys ha anat de bracet amb Washington, tant en l'ajuda militar a Ucraïna com en les sancions per a mantindre Rússia aïllada. El president francés, Emmanuel Macron, considera la decisió inacceptable i ha convocat per a este dilluns una cimera urgent amb els socis europeus i amb el Regne Unit, que pot resultar decebedora per les diferències internes. De fet, el primer ministre hongarés, Viktor Orbán, va ser el primer a rehabilitar Putin, just el que ara està fent Trump: li va telefonar dimecres i ha anunciat una reunió bilateral.

La trobada també serà a l'Aràbia Saudí, un país que manté bones relacions amb Washington i amb Moscou i que no reconeix el Tribunal Penal Internacional, cosa que garanteix a Putin llibertat de moviment, sense risc de ser detingut. 

La desavinença sobre Ucraïna és l'últim episodi d'una guerra més àmplia que ha activat la Casa Blanca i que afecta les relacions comercials i militars i, fins i tot, un agre debat ideològic. Està clar que les relacions transatlàntiques han entrat en un nou paradigma i que els ponts entre Washington i Brussel·les s'estan dinamitant.

També et pot interessar

stats