Com evitar els incendis de bateries de liti?

Les veus expertes afirmen que és una tecnologia segura, però cal tindre certes precaucions per a evitar esglais

Un mòbil carregant-se / À Punt NTC

Els últims anys s'han disparat els incendis provocats per l'explosió i combustió de les bateries de liti que duen, per exemple, mòbils o patinets. La tecnologia és segura, però el mal ús és el que pot provocar l'incendi. Evitar-ho és possible i fàcil. 

Juan Carlos Escudero, oficial en cap del Consorci Provincial de Bombers de València, ha confirmat en declaracions a À Punt NTC que els casos d’incendis d’este tipus —que abans eren un cas anecdòtic— s'han multiplicat per la proliferació de dispositius amb bateria de liti. Concretament, ha fet que es disparen els incendis en habitatges. 

El catedràtic de la UPV i investigador del CMT, Antonio García, explica que la causa d’estos incendis és una sobrecàrrega elèctrica, mecànica o tècnica que genera uns gasos inflamables, que són els que generen una flama.

Però evitar-ho és possible, perquè es tracta d'una tecnologia molt segura, afirmen estos experts. Es tracta de seguir unes simples directrius com ara no posar l’aparell a carregar damunt del llit o el sofà, ni prop de les cortines, o evitar regletes carregades d’endolls que són un punt de calfament.

També és important no manipular els dispositius ni les bateries i utilitzar carregadors homologats per la marca del producte. En este sentit, García assenyala la incoherència entre gastar una quantitat de diners ingent en un aparell electrònic, però comprar un carregador de baixa prestació que pot sobrecarregar-se tèrmicament i elèctricament. 

I en cas que explote i s'incendie algun d’estos aparells, cal desconnectar-lo de la xarxa immediatament, aïllar l'habitació i vigilar amb el fum perquè “és molt tòxic i tremendament nociu”, assenyala Escudero. 

També et pot interessar

stats