Expansionisme geogràfic i proteccionisme econòmic, claus de la política exterior de Trump
L’empresari estatunidenc vol annexionar-se alguns territoris i entrar en guerra amb la Xina pels aranzels
El relleu a la Casa Blanca té efectes molt més enllà dels Estats Units. La política exterior de la nova era Trump apunta cap a l'expansionisme geogràfic i el proteccionisme econòmic. El republicà fantasieja a controlar Groenlàndia, el canal de Panamà i el Canadà i pretén frenar la competència de la Xina amb una guerra aranzelària que també pot afectar Europa.
L'ambició expansionista de Donald Trump ha despertat el somni de comprar Groenlàndia. La gran illa de l'Àrtic, sota control danés, té un gran interés geoestratègic per a les rutes comercials i és un territori ric en recursos naturals.
El republicà al·lega raons de seguretat i Dinamarca li contesta que l'illa no està en venda i entre els ciutadans es desperta l'esperit independentista.
Com a Groenlàndia, Trump no descarta l'ús de la força per a recuperar el canal de Panamà. En este cas argumenta que els seus vaixells paguen un preu desorbitat per travessar esta via interoceànica que, denuncia, està controlada per la Xina.
Trump també fantasieja a convertir el Canadà en l'estat 51 del país i amenaça amb aranzels del 25% per a forçar una adhesió que podria generar la major guerra comercial entre els dos països en dècades.
La guerra dels aranzels va pel camí de convertir-se en la principal arma econòmica en la nova era Trump. I en el punt de mira està la Xina, el principal competidor dels Estats Units. Trump amenaça d'aplicar aranzels de fins al 60% als seus productes.
Europa també està en alerta d'un increment en les taxes a l'exportació dels seus productes. Amb França i Alemanya debilitades, no hi ha una veu forta entre els 27 i només els governs ultres de Meloni a Itàlia i Orbán a Hongria veuen amb optimisme la tornada de Trump.