Experts en socorrisme reclamen un protocol únic a totes les platges
Des del començament de juny, dotze persones han mort ofegades a les platges de la Comunitat Valenciana
Juny negre pel que fa als ofegats a la Comunitat Valenciana. Des de l’inici de juny han mort dotze persones a les platges. Davant d’este escenari, des de la Federació Valenciana de Salvament i Socorrisme reclamen la creació d'un protocol que unifique criteris a totes les platges, des de l'horari, passant per la senyalització o persones que són necessàries per a prestar el servei.
Des que començà juny, fa només deu dies, dotze persones han mort ofegades a les platges de la Comunitat Valenciana, totes elles a la província d'Alacant. En la majoria dels casos, els ofegaments s'han produït quan no hi havia servei de vigilància.
L'existència del servei de socorrisme no elimina el perill, però sí que el minimitza. Per això, des de la federació advoquen per unificar criteris en un protocol unitari que fixe un mateix horari i servei a totes les platges de la Comunitat Valenciana, independentment del municipi al qual pertanyen. "S’han de catalogar les platges atenent la seua perillositat i afluència. A partir d’eixe catàleg s’ha de començar a determinar quins materials i recursos humans són necessaris", explica Salva Perelló, responsable de Formació de la federació.
Una senyalització comuna també facilitaria el coneixement de les característiques, i en el seu cas els perills de les platges, sobretot entre els turistes. “Reclamem que a les platges urbanes ha d’haver-hi servei tot l’any”, afirma Perelló.
Determinades característiques unides a la meteorologia poden ser una combinació mortal. Com va passar fa uns dies a Guardamar del Segura. En només 48 hores, van morir quatre persones ofegades a la mateixa platja. “No hi ha espigons naturals que tallen el vent de llevant. Quan arriba el vent a la platja, la massa d’aigua que arriba va generant rius que van cap a dins. Es poden crear fins a quinze canals de corrent”, detalla José Luis Hernández Oliva, cap del Servei de Socorrisme de Guardamar del Segura.
De moment, i a falta d'eixe protocol, és cada ajuntament el que decideix quan comença i com és el servei de socorrisme de les seues platges.