Directes
Ara en la televisió
BON DIA COMUNITAT VALENCIANA
Ara en la ràdio
LES NOTÍCIES DEL MATÍ

El GEAS vigila el patrimoni arqueològic submarí de la Comunitat Valenciana

Els jaciments es poden visitar i observar bussejant, però no s'hi pot tocar res

Un vaixell afonat / À Punt NTC

El Grup d'Especialistes en Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil participa en operacions de rescat, però també són els vigilants del patrimoni arqueològic submarí de la Comunitat Valenciana. Troballes històriques a metres de profunditat que es poden visitar, però no alterar ni espoliar. Si bé la costa valenciana no té tantes troballes històriques com la resta d'Espanya, sí que hi ha restes a les proximitats del port de València, a Pinedo, a Cullera… també a Castelló i a Alacant.

Són objectes del passat que els particulars poden trobar submergits, però dels quals mai s'han d'apropiar, sinó que han d'informar les autoritats. “No hi ha una prohibició de bussejar al voltant d’un jaciment submarí, però sí d’espoliar-lo”, ha puntualitzat Ignacio Cubillas, sergent del Seprona de València, en declaracions a À Punt.

De fet, tant quedar-se amb alguna d’estes troballes com vendre-les és un delicte d’apropiació indeguda. Per això el Seprona està constantment a l'aguait i vigilen les xarxes socials, aplicacions de venda per internet, o mercadets, per a buscar possibles vendes d’artefactes que puguen ser “objecte de patrimoni històric”.

Però també es vigila per mar amb la participació del GEAS. En rebre l'avís que un submarinista busseja prop d'una troballa arqueològica, s'hi acosten acompanyats per efectius de Servei Marítim. El sergent del GEAS de València, José Luis Ferrández, ha indicat a À Punt que hi ha diversos punts a les tres províncies que tenen monitorats perquè hi ha restes arqueològiques. 

En arribar al punt on el motorista que ha donat l’alerta ha marcat amb la boia, els efectius del GEAS revisen els papers del submarinista per tal de comprovar si té autorització per a pescar i que no du cap objecte protegit del fons marí. Després, amb una immersió es revisa l’estat del jaciment i, una volta confirmat que no s’ha alterat, els especialistes tornen al port per a continuar vigilant. 

València