La Generalitat estudia regular l'ús que fa l'alumnat dels llibres digitals a casa
Plataformes com Empantallados es posicionen en contra de l'obligació de comprar els dispositius i aposten per una educació analògica
La lluita contra la utilització dels dispositius mòbils en l'educació que abandera la Comunitat de Madrid ha tornat a posar el focus en els problemes derivats de l'abús que se'n fa. A la Comunitat Valenciana, la Conselleria d'Educació ja va regular el curs passat l'ús dels mòbils, però ara es planteja fer un pas més i regular l'ús de les tauletes tàctils a casa.
La resolució d'abril del 2024 recull que els telèfons només es poden usar amb una finalitat didàctica sempre que estiga previst en les programacions, amb la supervisió del professorat i per motius de salut. Però ara el govern valencià estudia anar més enllà en el cas de les escoles que usen els llibres en suport digital. “Estem veient com i de quina manera regulem que quan estàs fent un deure no tingues accés lliure a cap tipus d'informació que no siga adient per a l'edat de l'alumnat”, explica Rosa Escrich, directora general d’Innovació i Inclusió Educativa.
Una qüestió ja d'entrada polèmica, perquè hi ha veus en contra de l'obligació de comprar estos dispositius i que prefereixen que es prioritze una educació analògica. “Els dispositius digitals no són eines tecnològiques dissenyades per a fomentar l'aprenentatge o la concentració, són eines que fomenten la distracció. Hi ha estudis científics que demostren que la lectura en paper té un rendiment superior a la lectura en pantalla, i el mateix passa amb l'escriptura”, afirma el membre de la plataforma Empantallados, Pau Rubio.
La proposta que prepara ara la Conselleria d’Educació es presentarà als sindicats a l'abril i es debatrà amb associacions de pares i docents.