Jardins verticals o més zones per a vianats: idees per a renaturalitzar les ciutats

Les ciutats s'han planificat pensant en els cotxes i no en les persones, un plantejament que ara comença a veure la necessitat d'un canvi

Un jardí vertical / À Punt NTC

Les ciutats s'han planificat pensant en l'espai dels cotxes i no en les persones. Un plantejament que ha donat lloc a alguns inconvenients com "el problema de l'illa de calor, els problemes de les inundacions, problemes de respiració en la gent o psicològics", afirma l'arquitecte Ivan Valero, que afig que ara es dona més rellevància a incorporar la naturalesa als espais urbans.

Dels carrers estrets medievals es va passar als eixamples del segle XIX. Va ser la necessitat de facilitar el pas als vehicles de motor la que va introduir l'asfalt en el paisatge urbà, que ara impera. "Cal que el 70 o 80% de l'espai públic siga per als cotxes? Si ens fem esta altra pregunta potser no hem de canviar l'asfalt, és que no hauria d'haver-hi asfalt", planteja Valero. Entre les alternatives que cobren més força per a renaturalitzar les ciutats està el creixement de les zones per a vianants.

Quant als espais privats, es proposen algunes solucions per a crear edificis més sostenibles. Jordi Serramia, director tècnic de Singular Green, dona l'exemple dels jardins verticals. "L'aire passa a través del jardí vertical, va pels tubs que hi ha ací al damunt i torna una altra volta a l'oficina i eixe refredament que produeix la vegetació ho fa de manera més barata que l'aire condicionat", que implicaria un consum elèctric, explica.

L'agost entrava en vigor la Llei de la restauració de la naturalesa, la primera norma de la història de la Unió Europea que obligarà els països a restaurar la naturalesa i no sols a protegir-la. La meta de la legislació, originalment proposada el juny del 2022, és restaurar almenys el 20% dels ecosistemes degradats el 2030 i tots a mitjan segle, incloses les terres de cultiu.

També et pot interessar

stats