Directes
Ara en la televisió
XINO XANO
Ara en la ràdio
CADENA DE VALOR (reemissió)

L’arquitectura tradicional valenciana, clau per a fer front a les illes de calor

Dos experts ens expliquen quines intervencions urbanes poden fomentar un descens de les temperatures en les ciutats, on l’asfalt pot arribar a superar els 80 °C

Les illes de calor, el repte de les ciutats per a fer front a les altes temperatures / À Punt NTC

Quan el mercuri es dispara, l'acumulació de la calor és més intensa a les ciutats, fenomen conegut com a illa de calor o microclima urbà. En l'arquitectura i la construcció pot estar la clau. Des del departament de medi ambient del Col·legi Oficial d'Arquitectes de la Comunitat Valenciana (COACV) treballen per tal de crear ciutats més sostenibles i fresques.

Hem recorregut la ciutat de València amb dos experts, que apunten a una revisió de la modernitat en tècniques i materials utilitzats en les construccions per a resoldre el problema i abaixar la temperatura gràcies a una arquitectura eficient.

Les xifres són cada vegada més alarmants i és que, en ple estiu, la temperatura de l’asfalt a ciutats com València “pot anar des dels 55 als 85 °C”, alerta Nacho Puig, arquitecte i gestor de rehabilitació de l’agrupació d'arquitectura i medi ambient al COACV. Però hi ha esperança: “Podem arribar a abaixar uns 15 o 20 °C amb alguns tipus de materials, com el fang o el morter (una barreja de ciment i calç), que són capaços de traure la calor molt ràpidament i que l’absorbeixen molt poc”, apunta.

La seua companya de departament, Loles Simó, recorda que ja s’estan fent algunes passes: “A la ciutat de València hi ha alguns barris en els quals s'està aprofitant per a llevar l'asfalt i posar llambordes en blocs, perquè sabem que funcionarà molt millor, i en zones on cal mantindre l’asfalt, col·locar vegetació i arbres”.

Les intervencions no es limiten als carrers. Els materials i colors de les façanes també poden ser fonamentals per a fer front a les altes temperatures. “Els materials, com més foscos són, atrauen més la calor i com més clars són, més la combaten”, explica Simó. “Se'n diu materials freds: s’utilitza el mateix sistema, però canviant el material amb la ceràmica, per exemple, que és molt més d'ací”, afig Puig.

De fet, l'arquitectura tradicional valenciana està plena d'elements que ara, a poc a poc, s'estan recuperant. A banda de la ceràmica, les persianes alacantines també són unes bones aliades contra la calor. 

“Tendim, evidentment, a repensar quines coses es feien abans que funcionaven bé i que podem tornar a implantar d'una manera senzilla i, sobretot, viable”, recorden. Una tendència que, mirant el passat i recuperant oficis de casa nostra, ens permet mirar cap a un futur més sostenible i adaptat als efectes del canvi climàtic.

Canvi climàtic

També et pot interessar