L’Hospital La Fe imparteix tallers de maniobres bàsiques d’RCP per a xiquets i xiquetes
L'activitat busca ensenyar els menuts a actuar davant d'emergències, en casos com la mort sobtada
Les malalties del cor són la primera causa de mort en el nostre entorn i la mort sobtada suposa entre el 15 i el 20 % de tota la mortalitat. Este dissabte, a l'Hospital La Fe, s'ha posat en el punt de mira la importància de tindre coneixements des de ben menuts per a saber com actuar en cas d'emergència.
La xicalla ha portat els seus peluixos perquè els servisquen de models per a practicar com es fa una maniobra de reanimació. “Els ensenyem un poc com funciona el cor, com funciona la sang, i sobretot a fer les primeres pinzellades de com reaccionar en situacions d’emergència, amb l'RCP adaptada a xiquets”, explica Aitana Braza, investigadora de cardiopaties i mort sobtada de l’Hospital La Fe.
La importància de saber com actuar
Es tracta d'una formació molt important en estes primeres edats, tal com relata la infermera i escriptora Susana Castillo. “És molt important donar-los les ferramentes per a saber actuar, saber que existeix el número 112, que és clau perquè ens dona l’ajuda, saber si la persona respira i que cal posar-los de costat, i si no respira, hem de fer alguna cosa, no ens podem quedar mirant els deu minuts que tarda a arribar l’ambulància, hem de ser el bàtec del seu cor”.
Estes són unes nocions bàsiques que ajuden a salvar vides. “Si tota la població sabera com s’ha d’actuar si hi ha una parada cardíaca, estaríem en un entorn cardioprotegit i sabríem quines maniobres fer en el menor decalatge de temps”, afirma Esther Zorio, responsable de la Unitat de Cardiopaties Familiars de la Fe.
La influència de la genètica
La primera causa de mort sobtada són les obstruccions coronàries, però les malalties genètiques del cor també hi influeixen. “Quan hi ha un problema genètic en el cor, esta parada cardíaca pot sorgir a edats molt joves", explica Zorio. Va ser el cas del xiquet Nacho Barberà, que va morir sobtadament durant un partit de futbol. Ara, els pares col·laboren amb la investigació.
“Quan va passar això, vàrem decidir formar esta associació per a recaptar fons per a la investigació”, explica Fernando Barberà, president la del Memorial Nacho Barberà. “Sense investigació no hi ha vida”, afirma Barberà. És la primera vegada que participen en estes jornades xiquets i xiquetes, que hui han aprés una lliçó que pot salvar vides.