L’IES Alameda d’Utiel tardarà dos anys a estar rehabilitat després que la dana l'arrasara completament
L’alumnat fa classes en cinc espais diferents del municipi i els manquen instal·lacions i personal d’administració
La dana va destrossar l'Institut Alameda d'Utiel (Plana d'Utiel-Requena). I cinc mesos després, 400 estudiants estan reubicats des d'octubre en cinc espais diferents del municipi, amb els maldecaps que això comporta. Esperaven poder tornar al centre al setembre però la Conselleria ja els ha informat que tardaran dos anys a rehabilitar-lo completament.
El riu Magre, que ara passa sec per Utiel, es va desbordar el 29 d’octubre i l’empremta que va deixar a este centre educatiu es manté intacta cinc mesos després.
La cap d’estudis, Begoña Pilán, assenyala en declaracions a À Punt Notícies que “impressiona molt” veure l’estat actual del centre —mig destrossat i amb els treballs de rehabilitació a mitges— mentre enumera el que hi havia abans ("un taller de biologia, una cafeteria") on ara només hi ha enderrocs.
La comunitat educativa pensava tornar-hi al setembre però ara els ha arribat la mala notícia. La Conselleria d’Educació els ha comunicat que han d’estar preparats per a fer una reubicació de l’alumnat d’un mínim de dos anys, assenyala el director del centre, Jorge Fuentes. Un nou termini que és una poalada d’aigua freda per a tota la comunitat educativa.
Actualment, els 400 alumnes estan reubicats en cinc espais diferents del poble, alguns cedits per la Generalitat i uns altres per l'Ajuntament. I tot i que agraeixen la possibilitat de poder seguir fent classe, enumeren els inconvenients.
No tenen personal auxiliar d’administració, per la qual cosa l’equip directiu està assumint totes les tasques burocràtiques i administratives, explica Fuentes. A més hi ha problemes d’espai i de convivència, així com complicacions quan un alumne necessita parlar amb un professor d’un examen, però el professor està en un altre dels espais en què es divideix ara l’institut, assenyala Pilán.
A més, hi ha professors i professores que s’ha de desplaçar a diferents centres i que han hagut de canviar els horaris propis i les rutines per a poder adaptar-se a fer classe en cinc espais alhora, indica una de les professores d’Història del centre, Amparo Hernández.
L'alumnat de primer i segon de Batxillerat, cursos amb una pressió extra per les proves PAU, és el que més pateix la falta d'instal·lacions pròpies, ja que no tenen cap aula especialitzada per a les assignatures pràctiques, com ara el laboratori o l’aula de tecnologia. A més, la major part ja sap que no tornarà mai al centre.